Đukanovićev "terorista" ima ulicu na Koniku već 40 godina

"U školi sam učio da je Princip bio heroj i revolucionar, a sada čujem da je u stvari bio bandit i terorista. Isto tako sam učio da su partizani oslobodili Jugoslaviju od okupatora, prije neki dan sam pročitao da su oni u stvari bili zlikovci. Isto tako je Đukanović oduvijek bio za nezavisnost Crne Gore, nego sam ja ostara' pa zaboravio"
140 pregleda 204 komentar(a)
Ulica Gavrila Principa, Foto: Luka Zeković
Ulica Gavrila Principa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.11.2014. 16:16h

Uska ulica pored Osnovne škole "Marko Miljanov" na Koniku, od 1976. godine nosi ime Gavrila Principa, istorijske ličnosti, čije djelo je premijer Milo Đukanović okarakterisao kao "teroristički čin".

Đukanović je kazao da je činjenica da Crna Gora nije podržala teroristički akt koji je bio povod za Prvi svjetski rat, na Svečanoj akademiji povodom 100 godina od početka tog rata.

Ulica Gavrila Principa prostire se od Ulice žrtava fašizma do Ulice Georgi Dimitrova, a ime je dobila na Skupštini opštine 6. maja 1976. godine.

Veliki broj mještana, međutim, nije bio zainteresovan juče da komentariše naziv ulice i premijerovu izjavu, već tvrde da samo žele "normalno da žive".

"Druga sam generacija koja živi u ovoj kući, i pored struje, vode i ostalih računa, vjerujte da mi je najmanje bitno nosi li ulica ime heroja ili teroriste", kazao je jedan od mještana.

Bilo je onih koji su željeli da se našale na račun premijerove izjave.

Ljubomir Đinović, koji je juče šetao ulicom, kazao je da se istorija svaki dan mijenja, da više ne zna šta da misli.

"U školi sam učio da je Princip bio heroj i revolucionar, a sada čujem da je u stvari bio bandit i terorista. Isto tako sam učio da su partizani oslobodili Jugoslaviju od okupatora, prije neki dan sam pročitao da su oni u stvari bili zlikovci. Isto tako je Đukanović oduvijek bio za nezavisnost Crne Gore, nego sam ja ostara' pa zaboravio", kazao je Đinović.

Umro u zatvoru prije kraja rata

Gavrilo Princip rođen je 25. jula 1894. godine u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova. Kao član pokreta "Mlada Bosna" izvršio je atentat na austro-ugarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Ubistvo princa 28. juna 1914. godine bio je povod za početak Prvog svjetskog rata, pred čiji kraj je Princip i umro u češkom zatvoru Terezinu 28. aprila 1918. godine od tuberkuloze.

Bonus video: