Cetinje: Više od 40 djece zaraženo streptokokom

Streptokoka je u najvećem broju slučajeva izazivač infekcije ždrijela i krajnika. Posljedice su blago povišena temperatura, grlobolja...
87 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2014. 07:37h

Više od četrdesetoto djece iz cetinjskog vrtića "Zagorka Ivanović" u Jabučkoj ulici zaraženo je bakterijom streptokoka, potvrđeno je "Vijestima" iz više izvora.

Iz Uprave za inspekcijske poslove juče zvanično nisu saopštili tačan broj zaražene djece, navodeći da će to učiniti u ponedjeljak.

"Kod određenog broja djece koja pohađaju JPU 'Zagorka Ivanović' u Jabučkoj ulici na Cetinju pronađena je bakterija streptokoka, pa je zbog toga Dom zdravlja preko Instituta za javno zdravlje pokrenulo kod Zdravstveno-sanitarne inspekcije inicijativu za vršenje nadzora", saopšteno je iz Uprave.

Dodali su da je Zdravstveno-sanitarna inspekcija ovog mjeseca izvršila nekoliko inspekcijskih pregleda zajedno sa Institutom za javno zdravlje.

"Zdravstveno-sanitarna inspekcija je obavila kontrolu i uzela uzorke i briseve čiji se rezultati očekuju, o čemu ćemo javnost blagovremeno obavijestiti", saopštili su iz tog državnog organa.

Vuksanović

"Vijesti" juče nisu mogle da dobiju izjavu direktorice vrtića Senke Vuksanović, jer je njen mobilni telefon bio isključen.

Streptokoka je u najvećem broju slučajeva izazivač infekcije ždrijela i krajnika. Posljedice su blago povišena temperatura, grlobolja...

Otac djeteta koje se razboljelo C.M. zbog zdravstvenog stanja već dvije nedjelje ga ne šalje u vrtić. Cetinjanka Marina Martinović (52), baba djeteta koje je takođe zaraženo, kazala je da ne može da vjeruje da se u 21 vijeku dozvoljavaju ovakve stvari.

"Pitam se da li neko kontroliše higijenu u ovim vrlo važnim ustanovama", kazala je Martinović.

Galerija

Bonus video: