Otvorena barska Maslinijada: U subotu tradicionalna fešta

Pored tradicionalne besplatne degustacije, posjetioci će moći i da kupe ulje, masline, agrume, med, vino, sir i ljekovito bilje barskog kraja
283 pregleda 2 komentar(a)
maslinari, Stari Bar, Foto: Radomir Petrić
maslinari, Stari Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 21.11.2014. 16:48h

Posjetom drevnih maslinjaka u Komini u Mrkojevićima, zvanično je otvorena XIII Maslinijada. Delegacija Udruženja maslinara Bara obišla je milenijumski stara stabla, nakon čega im je na imanju Maljevića porodica Janeš priredila doček i druženje uz trpezu.

"Izuzetna je stvar što se u Baru, pored dobro poznate Stare masline na Mirovici, nalazi više desetinamoguće i podjednako starih stabala, koja su živi svjedoci postojanja civilizacije na ovim prostorima. Tačnu starost stabala u Komini utvrdiće analiza njihovih uzoraka koje su nedavno uzeli stručnjaci Univerziteta Istanbul", rekao je predsjednik Udruženja Dragutin Dado Martinović.

Druženje maslinara nastavljeno je degustacijom maslinovog ulja u restoranu „Kaldrma“, a u Starom Baru u subotu u 11 sati počinje centralni program ove maslinarske fešte - izložba autohtonih barskih i proizvoda na bazi maslinovog ulja na preko 50 štandova.

Pored tradicionalne besplatne degustacije, posjetioci će moći i da kupe ulje, masline, agrume, med, vino, sir i ljekovito bilje barskog kraja.

U kulturno-zabavnom programu nastupaju “Bjelopoljski tamburaši”, Etno-grupa “Zora”, Šukrija Žuti Serhalić, Klapa KUD »Jedinstvo«, folklori KUD »Jedinstvo« i KUD »Rumija«, harmonikaš Safet Drljan, orkestar Omera Hodžića, Božo Gagović, Nebojša Grim i Ivana Janković , te pjesnik i glumac Rajko Joličić. Obezbijeđen je besplatni autobuski prevoz na relaciji Stari Bar – Topolica od 9 do 15 časova. Organizatori očekuju desetak hiljada posjetilaca i kolege iz udruženja maslinara Hrvatske, Albanije i Turske, a fešta se nastavlja i sjutra.

Organizatori su NVO Maslinijada i Društvo maslinara Bara, pokrovitelj Opština Bar, a feštu pomažu i Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Crne Gore, IRF, AD Luka Bar i CKB, Turistička organizacija Bar, JP Kulturni centar Bar i Radio Bar.

Bonus video: