Srednja pomorska škola Kotor dobila monografiju

Knjiga sadrži osnovne podatke o pomorstvu Boke Kotorske, ovdašnjim privatnim pomorskim školama, posebno o nautici kapetana Marka Martinovića u Perastu
374 pregleda 0 komentar(a)
monografija, Kotor, Foto: SIniša Luković
monografija, Kotor, Foto: SIniša Luković
Ažurirano: 21.11.2014. 14:47h

Monografija „Srednja pomorska škola Kotor” autora profesora Ljuba Mačića, promovisana je sinoć u Centru za kulturu u Kotoru, povdom velikog jubileja – 165. godišnjice postojanja i rada ove značajne obrazovne ustanove.

“Ono što je Ljubo Mačić uložio u prethodne dvije ipo godine na stvaranju monografije, je izuzetan temeljan i sitematizovan rad kakav ga je krasio i u onim godinama kada je u obrazovanju dao svoj maksimum”, kazao je direktor Srednje pomorske škole (SPŠ) Kotor, profesor Veljko Botica, koji je brojnim zvanicama i gostima predstavio školu, od njenog početka 1849. godine do danas, kada je SPŠ Kotor izrasla u savremenu stručnu obrazovnu ustanovu sa velikim ugledom i kod stranih brodarskih kompanija.

„Srednja pomorska škola od svog osnivanja 1849 godine do danas, nije redovno radila samo za vrijeme Prvog svjetskog rata. Kada sam se prihvatio ovog zadatka da napišem monografiju, znao sam da ulazim u rudnik zlata“, kazao je autor Mačić koji se u pisanju tog kapitalnog djela služio bogatom građom iz Državnog arhiva Crne Gora, Istorijskog arhiva Kotora, Srednje pomorske škole i Gimnazije Kotor.

Uporedo je istraživana štampana građa kapetana Olivera Fioa, učenika škole u Kotoru, profesora Vojislava Boljevića Vulekovića, Dinka Franetovića, Pava Radimira, kapetana profesora Miloša Lipovca, kapetana Jovana Nakićenovića, don Nika Lukovića, profesora Ignjatija Zlokovića, don Anton Miloševića, profesora Predraga Kovačevića, mr Dušana Mandića, Pavao Butorca, akademika Slavka Mijuškovića, don Gracije Brajkovića.

Pored ostaloga, knjiga sadrži osnovne podatke o pomorstvu Boke Kotorske, ovdašnjim privatnim pomorskim školama, posebno o nautici kapetana Marka Martinovića u Perastu. Monografija je propraćena dokumentima, fotografijama školskih objekata, učenika i profesora, kao i istorijatom obrazovanja pomoraca. Opisan je kućni red na brodu, jelovnik, kao i održavanje sjednica nastavnika na brodu. Dio monografije posvećen je učenicima stradalim u ratu. Opisani su i svi školski brodovi – “Kotoranin”, “Vila Velebita”, “Nautičar” i “Jadran”, a kraći sadržaj posvećen je i veslačkim regatama.

Školski brod u Kotoru tridesetih godina 20. vijeka

Posebnu vrijednost knjige čini opis aktivnbosti profesora SPŠ mimo nastave, jer su mnogi od njih dali nemjerljiv doprinos razvoju našeg pomorstva, poput direktora SPŠ, kapetana Nika Niketića, koji je sredinom pedesetih godina prošlog vijeka, bio i prvi direktor tada novoformirane pomorske kompanije “Jugooceanija” u Kotoru.

“Autor monografije je manirom iskusnog istraživača pratio razvoj Državne pomorske škole u Kotoru od njenog osnivanja 1849 godine do danas, prepoznavajući karakteristične faze njenog razvoja. Veza je pomorstva, kulture i tradicije ove sredine i zato Kotor doživljam kao metropolu pomorstva i kulture. Profesor Mačić, sistematično hronološki i metodološki primjereno sadržaju ove monografije je prikazao razvoj pomorskog školstava u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori, od prvih privatnih škola do savremenih vidova pomorskog obrazovanja i ukazao na Pomorsku školu kao instituciju od posebnog društvenog značaja”, istakao je recenzent monografije, prof. dr Milenko Pasinović.

Bonus video: