Predlog zakona: Cnogorskim državljanima zabranjeno učešće u stranim oružanim formacijama

Predloženo je, kako je rekla Lakočević, da se kazne i oni koji javno pozivaju i podstiču na učešće i izvršenje tih krivičnih djela
60 pregleda 3 komentar(a)
Branka Lakočević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branka Lakočević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.11.2014. 14:19h

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o dopunama Krivičnog zakonika kojim se zabranjuje učešće crnogorskih državljana u stranim oružanim formacijama, saopštila je pomoćnica ministra pravde, Branka Lakočević.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade, kazala da se dopunama Zakona stvaraju normativni okviri za efikasno djelovanje nadležnih organa prilikom učešća crnogorskih građana u stranim oružanim formacijama.

Zakonski akt je, kako je navela, usaglašen sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) o stranim borcima, odnosno plaćenicima i inkriminiše sve oblike učešća koje propisuje taj dokument UN.

Inkriminišu se, kako je objasnila, vrbovanje, regrutacija, pripremanje, organizacija, rukovođenje, prevoz, obučavanje u namjeri njihovog učestvovanja u stranim oružanim formacijama koje djeluju u inostranstvu ili na teritoriji Crne Gore.

Predloženo je, kako je rekla Lakočević, da se kazne i oni koji javno pozivaju i podstiču na učešće i izvršenje tih krivičnih djela.

Za one koji spriječe izvršenje tog krivičnog djela otkrivanje propisana je niža kazna, ali i mogućnost oslobođenja.

Vlada je, kako je saopštila Lakočević, utvrdila i Predlog zakona o naknadi štete žrtvama nasilja.

Lakočević je objasnila da je Crna Gora potpisivanjem Evropske konvenicje o naknadi štete žrtvama nasilja preuzela obavezu da donese poseban zakon kojim se reguliše ta oblast.

Ona je podsjetila da važeće zakonodavstvo omogućava nadoknade štete žrtvama nasilja podnošenje predloga za ostvarivanje imovinskog pravnog zahtjeva u krivičnom postupku i podnošenjem tužbe u parničnom postupku.

"Nije bilo uređeno pravo na novčane naknade koje bi država, radi pretrpljenih posljedica izvršenog krivičnog djela dok krivični postupak nije okončan, davala žrtvama za krivično djelo izvršeno na teritoriji Crne Gore, niti olakšala procese za prekogranične slučajeve", kazala je Lakočević.

Predlogom zakona se, kako je rekla, uređuje pravo na novčanu naknadu žrtvama nasilja počinjenog s umišljajem, uslovi i postupak za njeno ostvarivanje, kao i organi koji vode postupak.

"Pravo na naknadu štete ima žrtva nasilja čija je posljedica smrt, teška tjelesna povreda, teško psihičko ili fizičko narušavanje zdravlja", objasnila je Lakočević.

EK i Savjet Evrope pozitivno su ocijenili Predlog zakona, a on bi, ukoliko bude usvojen, stupio na snagu članstvom Crne Gore u Evropskoj uniji (EU).

Bonus video: