Bebu jedva spasili, porodica ostala uskraćena za objašnjenje

332 pregleda 14 komentar(a)
beba, porodilište, Foto: Shutterstock
beba, porodilište, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2014. 19:40h

Da se slučajevi poput onog iz Bijelog Polja, kada je preminula beba, dešavaju širom Crne Gore, ali ne izađu na vidjelo, svjedoči priča Olivere Vidaković za TV Vijesti.

Ona je 2006. godine u Kliničkom centru rodila zdravo muško dijete. Beba je otpuštena iz bolnice sa stafilokoknom infekcijom i novorođenačkom sepsom i jedva je spašena na Odjeljenju neonatologije.

Porodica Vidaković je ostala uskraćena za odgovor što se dogodilo, a slučaj je zaboravljen.

Muke Olivere Vidaković i njene porodice su počeli dan nakon rođenja muškog djeteta. Nakon uredne trudnoće i prirodnog porađaja, osoblje KC joj nije donijelo bebu na podoj dan nakon rođenja dječaka.

"Na moje pitanje zašto ne donose bebu na podoj, njihov odgovor je bio da se beba hrani u boksu, jer gubi malo na težini", ispričala je Olivera za TV Vijesti. Bebu su joj donijeli narednog dana, a onda je dva dana nije vidjela.

Na sve načine je pokušavala da sazna zašto joj se ne donosi beba, na šta ni njoj ni članovima porodice nikad nije odgovoreno. Jedini odgovor zaposlenih u KC bio je da je sve u redu, i četiri dana nakon porođaja, otpušteni su kući.

"Beba je bila izmučena, imao je osip po tijelu, njegova boja je bila modra...ne znam kako da objasnim...spavao je stalno, znaci života su bili minimalni", priča Olivera.

Nakon toga je, "preko veze", donijela bebu u Odjeljenje za neonatologiju gdje je data dijagnoza stafilokokne infekcije i novorođenačke sepse.

"Kada je dijete primljeno na Odjeljenje za neonatologiju, pozvana je doktorica Mirjana Marković, koja je otpustila moje dijete u takvom stanju...", navodi Vidaković. Ona kaže da je doktorica rekla da je beba otpuštena zdrava i da ona sa tim nema veze.

Olivera navodi da je na butinama bebe našla mnogo uboda, što znači, kako vjeruje, da je u Porodilištu primala antibiotike. Kada je njena porodica tražila objašnjenje što se dogodilo, nije ih primio niko, pa ni tadašnja načelnica, ni ljekar koji je porodio Oliveru.

Vidaković kaže da joj je žao što nije tužila KC, iako ima samo riječi hvale za Odjeljenje za neonatologiju i tim doktorice Dragaš.

Bonus video: