Mijović se sjetio da prijavi zarazu

Prijave su juče oko 15 časova poslate iz Instituta za bolesti djece KCCG "na zakonski propisanom obrascu, shodno Pravilniku"
148 pregleda 31 komentar(a)
Milan Mijović, Foto: Luka Zeković
Milan Mijović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2014. 06:57h

U Institut za javno zdravlje (IZJ) tek juče su iz Kliničkog centra (KCCG) stigle dvije prijave za dvoje zaražene djece iz Bijelog Polja, iako je direktor KCCG Milan Mijović tvrdio da to nijesu u obavezi da učine.

Iz IJZ su saopštili “Vijestima” da su oko 15 časova prijave poslate iz Instituta za bolesti djece KCCG “na zakonski propisanom obrascu, shodno Pravilniku o načinu prijavljivanja zaraznih bolesti, bolničkih infekcija, stanja i smrti oboljelih od zaraznih bolesti”.

Ponovili su da do juče nijesu dobili nijednu prijavu, objelodanivši da ih je medicinska direktorica KCCG Ljilja Musić 14. novembra, 11 dana nakon prijema prvog novorođenčeta iz Bijelog Polja, obavijestila "o povećanom prijemu u KCCG djece iz Bijelog Polja zaražene novorođenačkom infekcijom".

Istakli su da, prema Pravilniku, "obavezno prijavljivanje vrše zdravstvene ustanove i drugi subjekti koji obavljaju zdravstvenu djelatnost na osnovu prijave doktora medicine”.

Pojasnili su da se pojedinačna prijava podnosi u roku od 24 sata od postavljanja dijagnoze, ako se prijavljivanje zarazne bolesti obavlja na osnovu kliničke slike, a u istom roku od dobijanja rezultata nalaza, ako je za postavljanje dijagnoze vršeno laboratorijsko ispitivanje.

“Vijestima” je saopšteno da prijavu bolničke infekcije popunjava doktor medicine zdravstvene ustanove u kojoj je infekcija nastala. Tvrde i da se prijava o potvrđenoj infekciji dostavlja nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi i IZJ u roku od tri dana kada je bolnička infekcija potvrđena.

I dojučerašnji ministar zdravlja Miodrag Radunović, koji je u utorak veče podnio ostavku zbog dešavanja u bjelopoljskoj Bolnici, tvrdio je da je KCCG bio dužan da obavijesti IZJ. Petoro novorođenčadi zarazilo se u bjelopoljskom Porodilištu, a jedno je u međuvremenu preminulo.

Preostalo četvoro je na liječenju u Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece KCCG, iz kojeg je jutros saopšteno da je troje stabilno, dok je jedno i dalje životno ugroženo.

Ostavku je ranije podnio direktor bjelopoljske Bolnice Tomislav Jeremić, a smijenjeni su načelnik Ginekološko-akušerske klinike Zvonko Puletić i načelnica Neonatologije Haka Tahirović.

Mijović je ranije odbacio moguću odgovornost zaposlenih u toj ustanovi, istakavši da o pojavi infekcije kod novorođenčadi "treba da izvijesti ustanova u kojoj je infekcija nastala". On je rekao da je KCCG obavijestio IJZ i Ministarstvo zdravlja o infekciji 14. novembra.

Mijović je rekao da za razliku od kasne novorođenačke sepse, rana sepsa nastaje “prolazom kroz porođajni kanal majke, a najčešći uzročnici su bakterije iz porođajnog kanala”.

Iz Mreže žena PzP-a saopštili su da podržavaju prihvatanje odgovornosti i podnošenje ostavki Radunovića i Jeremića, ali da je "to samo jedan od zahtjeva koji smo saopštili tokom protestne šetnje u ponedjeljak".

Obdukciju zvanično nisu pominjali

Otac preminule bebe Slaviša Knežević tvrdi da mu u subotu veče, kada je njegov sin preminuo, niko od ljekara Instituta za djecu KCCG zvanično nije rekao da bi trebalo da se radi obdukcija tijela.

"Kad su nam predali tijelo, niko od ljekara nam nije to rekao. Pomenuto je, ali niko nije zvanično tražio od nas. Mi smo tijelo preuzeli nešto poslije 23 sata, a sjutra dan smo sina sahranili u Bijelom Polju”, kazao je Knežević "Vijestima".

Da treba da se radi obdukcija saznao je tek kasno, u nedjelju veče, kada je tužilac tražio dozvolu za ekshumaciju.

"Kad mi je pojašnjeno da to mora, potpisao sam dozvolu, pa je u ponedjeljak ujutro urađena obdukcija. Nije mi jasno za što još prve noći nije tražena obdukcija”.

Bonus video: