Pejović: Drago mi je što sam vidio kako spremaju kadrove

“Ovdje se na najbolji način vidi spremnost obrazovnog sistema da pripremi ljude za nove izazove."
108 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2014. 17:52h

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač za pristupanje EU,Aleksandar Andrija Pejović je tokom posjete srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović”, kazao da mu je drago što je imao mogućnost da vidi kako u praksi djeluje priprema kadra za ono što će biti tržište rada Crne Gore u EU.

Pejović je, nakon obilaska školske laboratorije, pekarske i mljekarske radionice, održao predavanje za učenike poljoprivrednog smjera na temu „Pregovori o pristupanju EU: pregovaračka poglavlja 11 -Poljoprivreda i ruralni razvoj i 12 - BezbIjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor“.

“Ovdje se na najbolji način vidi spremnost obrazovnog sistema da pripremi ljude za nove izazove. Dobro je što u ovoj školi imamo primjer pomoći koju je dala članica EU, Njemačka, kako bi se unaprijedili kapaciteti škole za praksu u nastavi”, kazao je Pejović.

Šefica radne grupe za 11. i 12. poglavlje Danijela Stolica je kazala da je u procesu pregovora veoma važna edukacija poljoprivrednih prooizvođača i mladih ljudi.

“Voljela bih da je više njih, koji su zainteresovani da osnuju svoje preduzeće ili da se bave poljoprivredom, da ne traže posao u administraciji...Nadam se da će škola organizovati kurseve i za starije poljoprivredne proizvođače, jer je u procesu pregovora važno da se edukuju kako bi mogli da primjenjuju sve evropske standarde”, kazala je Stolica.

Istakavši da bi trebalo poraditi na zainteresovanosti učenika za stručne smjerove, profesor školskog odbora Vesko Mihailović je ocijenio da će kroz ovakve i slične aktivnosti roditelji i učenici prepoznati da Hemijska škola može najbolje obrazovati kadrove koji će raditi u poljoprivredi.

Posjeta školi je realizovana u okviru sprovođenja Strategije informisanja javnosti o procesu pristupanja Crne Gore EU, i ima za cilj unapređenje znanja mladih o procesu evropske integracije, kao i podsticanje na aktivno učešće u procesu.

Galerija

Bonus video: