"Odavno znate kakva su vam porodilišta"

Cvijanović pozvao Ministarstvo zdravlja da saopšti ko će odgovarati, ne samo za stanje u bjeliopoljskoj bolnici, već i za stanje ostalih ustanova, a čiji su direktori slali resoru izvještaje prema kojima je sve u redu
72 pregleda 5 komentar(a)
Dejan Cvijanović, Foto: Savo Prelević
Dejan Cvijanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.11.2014. 16:34h

Predsjednik nevladine organizacije "Krug života" Dejan Cvijanović kazao je da su u toj NVO frapirani ponašanjem odgovornih u Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje.

Prema njegovim riječima navodi predstavnika Ministarstva i Instituta da su zatečeni dešavanjima u bjelopoljskoj bolnisi su samo dokaz da "samo pokušavaju da prebace odgovornost na nekog drugog".

"Predstavnici Ministarstva zdsravlja netačno informišu javnost da nije bilo indikacija o mogućnoj opasnosti od infekcija u porodištima. Podsjećamo ih da je Ministarstvo zdravlja 2013. godine dobilo analizu ekspertskog tima NVO "Krug života", u kojoj je izdvojeno 10 prioritetnih oblasti koje pod hitnmo treba rješavati. Tada je Ministarstvo zdravlja željelo da zna ko je autor dokumenta, ali ne i da pročita šta piše u toj analizi", kazao je Cvijanović.

Ističe da predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje tvrde da je usko grlo u zdravstvenom sistemu nedostatak komunikacije i međuljudski odnosi.

"Šta bi bilo da smo višemilionski sistem? Da li su međusobni odnosi zaposlenih u zdravstvu vrijedni jednog života", pitao je Cvijanović.

On je pozvao Ministarstvo zdravlja da saopšti ko će odgovarati, ne samo za stanje u bjeliopoljskoj bolnici, već i za stanje ostalih ustanova, a čiji su direktori slali resoru izvještaje prema kojima je sve u redu.

"A da je stanje katastrofalno i u ostalim pordilištima postoji niz materijalnih dokaza već duže vrijeme".

Cvijanović je dodao da nije moguće da Institut za javno zdravlje nije upućen u sve jer je ta ustanova angažovana da radi briseve u zdravstvenim ustanovama.

"Nije odgovoreno na zahtjev naše NVO i nije nam omogućen uvid u rezultate briseva iz ustanova od 2007. do 2014. godine pa se postavlja pitanje šta (Boban) Mugoša, (Milan) Mijović i ministar (Miodrag Radunović) kriju od nevladinog sektora. Već dvije godine se trudimo da ukažemo institucijama i ukupnoj javnosti na sve ovo šta se dešava, a na žalost svi su zainteresovani da se stanje riješi kada je ovakav tretman uzeo još jednu žrtvu",rekao je Cvijanović

Bonus video: