Podržali izmjene Statuta REKOM

Iz CGO su kazali da Koalicija očekuje da predsjednici država/članova Predsjedništa BiH najkasnije krajem januara informišu javnost i nacionalne parlamente o odlukama da zajednički podrže osnivanje REKOM-a
0 komentar(a)
REKOM, Foto: Savo Prelević
REKOM, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2014. 09:45h

Skupština Regionanlne koalicije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostorima bivše Jugoslavioje (REKOM) podržala je izmjene njenog Statuta, kojima će biti omogućeno ispitivanje ustavnih i pravnih mogućnosti u svakoj zemlji pojedinačno, za osnivanje REKOM-a.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) je saopšteno da su Izmjene Statuta regionalne komisije za istraživanje ratnih zločina i drugih teških povreda ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001 (REKOM), sačinili izaslanici predsjednika Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Kosova, bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva Bosne i Heregovine (BiH).

Koalicija je, kako je saopšteno, pažljivo pregledala izmjene i ocijenila da je suština prijedloga Statuta očuvana, da ukidanje represivnih ovlašćenja Komisije otklanja sumnje da REKOM preuzima nadležnost sudskih organa, kao i da je procedura kandidovanja i izbora selekcionih odbora i članova Komisije značajno pojednostavljena.

Iz CGO su kazali da Koalicija očekuje da predsjednici država/članova Predsjedništa BiH najkasnije krajem januara informišu javnost i nacionalne parlamente o odlukama da zajednički podrže osnivanje REKOM-a.

"Time bi postjugoslovenske države prvi put u istoriji postkonfliktnih društava samostalno započele izgradnju regionalnog mehanizma za suočavanje s prošlošću, koji ima potencijal da otkloni nedostatke krivične pravde, informacijsku blokadu otkrivanja preostalih masovnih grobnica i da osigura poštovanje činjenica i ličnih iskustava", navodi se u saopštenju CGO.

Prema njihovim riječima, koalicija je pozdravila izmjene u finansiranju Komisije, kojima je predviđeno da se REKOM finansira domaćim i stranim donacijama, kao i sredstvima međunarodnih organizacija, a ne iz doprinosa država.

"Koalicija posebno pozdravlja stav izaslanika da jedan od ciljeva Komisije bude da doprinese unaprijeđenju obrazovnih programa u skladu sa činjenicama koje ustanovi Komisija", navodi se u saopštenju.

Bonus video: