Našli smrtonosnu bakteriju, umivaonik za porodilje nisu imali do subote

UNICEF je još 2012. u izvještaju “Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori” naglasio da se najdjelotvornija tehnologija za sprečavanje infekcija kod novorođenčadi, pranje ruku, ne primjenjuje na adekvatan način i ne koristi u većini porodilišta u Crnoj Gori
109 pregleda 85 komentar(a)
Dušan Knežević, beba umrla nakon infekcije u Opštoj bolnici u BP, Foto: Jadranka Ćetković
Dušan Knežević, beba umrla nakon infekcije u Opštoj bolnici u BP, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.11.2014. 12:56h

Menadžemntu bjelopoljske bolnice naređeno je da ugradi umivaonik u toaletu za porodilje u subotu, istoga dana kada je jedno od petoro zaražene novorođenčadi preminulo u Kliničkom centru Crne Gore.

To je naredila glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban, saopšteno je sinoć iz Ministarstva zdravlja, iako su iz UNICEF-a, u izvještaju iz 2012. godine, upozorili na katastrofalne uslove u crnogorskim porodilištima.

Zdravstveno stanje troje novorođenčadi iz Bijelog Polja koja se liječe u Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece KCCG je stabilno, dok je jedno i dalje životno ugroženo, saopšteno je u utorak ujutro “Vijestima” iz te ustanove.

Ministarstvo zdravlja: Mora biti utvrđena odgovornost svih >>>

Šefica SZO za CG: Smrt bebe pokazala propust zdravstvenog sistema >>>

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su se o Zakon o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti i medicinske propise i protokole ogriješile i bjelopoljska bolnica i KCCG.

Pojasnili su da je u porodilištu u bjelopoljskoj bolnici izbila novorođenačka infekcija, izazvana bakterijama “o čemu, nažalost, a suprotno propisima, nadležni organi nijesu obaviješteni”.

Tvrde da Ministarstvo i Institut za javno zdravlje do 14. novembra nijesu bili obaviješteni ni o tome da su inficirane bebe prebačene u KCCG.

"Kraljevski" doručak za porodilje - salama, hljeb i šoljica čaja >>>

“Opšta bolnica u Bijelom Polju bila je dužna da prijavi infekciju. U momentu pojavljivanja intrabolničke infekcije načelnik odjeljenja i glavna sestra odjeljenja dužni su da obavijeste direktora, a potom zdravstveno-sanitarnog inspektora i epidemiologa Higijensko-epidemiološke službe (HES), kao i Komisiju za intrabolničku infekciju Opšte bolnice u Bijelom Polju. U razdoblju od 3. do 12. novembra petoro djece sa znacima infekcije upućuje se iz Porodilišta Opšte bolnice u Bijelom Polju na Neonatologiju Instituta za bolesti djece KCCG u Podgorici. Po jedno novorođenče upućivano je 3, 4, 8, 11. i 12. novembra, pri čemu je novorođenče koje je preminulo upućeno 11. novembra. Nažalost, ni KCCG, u koji su upućena novorođenčad, tada ne ispunjava zakonske obaveze prijavljivanja infekcije nadležnom organu”, piše u saopštenju Ministarstva.

O uzroku smrti nakon analiza

Vještaci će saopštiti mišljenje o uzroku smrti bebe iz Bijelog Polja kada se izvrše neophodne analize i ispitivanja izuzetih uzoraka, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva i navedeno da će prikupljanje izjava biti nastavljeno, kako bi se riješio slučaj.

"Nakon obavljene ekshumacije-pregleda i obdukcije tijela preminulog novorođenčeta, vještaci (specijalista sudske medicine i specijalista patolog) Centra za patologiju KCCG, saopštili su da će nalaz i mišljenje o neposrednom uzroku smrti novorođenčeta, dati narednih dana kada se izvrše neophodne analize i ispitivanja izuzetih uzoraka", kaže se u saopštenju.

Kako navode iz Tužilaštva, istog dana uzete su izjave od određenog broja zdravstvenih radnika Opšte bolnice u Bijelom Polju.

"Prikupljanje izjava biće nastavljeno i u daljem toku postupka, u odnosu na sva lica za koja se ukaže potreba, a u cilju dobijanja obavještenja na planu rasvjetljavanja i rješavanja predmetnog slučaja", kaže se u saopštenju.

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju je istog dana izdalo naredbu Institutu za javno zdravlje Crne Gore da izvrši mikrobiološku analizu i vještačenje briseva izuzetih sa Ginekološko-akšerskog i Neonatološkog odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju.

"Izdati su nalozi policiji u Bijelom Polju i Podgorici da se, sa odjeljenja gdje su se nalazile bebe, u Opštoj bolnici u Bijelom Polju i KCCG izuzme kompletna medicinska dokumentacija, sa istorijom bolesti beba koje su transportovane iz Opšte Bolnice Bijelo Polje u KCCG", saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilac pokrenuo pretkrivični postupak

To što je Ministarstvo identifikovalo ustanove koje su prekršile zakon, moglo bi da bude od pomoći bjelopoljskom tužilaštvu koje je, kako je juče saopštio vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, pokrenulo pretkrivični postupak, tokom kojeg se prikupljaju činjenice radi eventualnog pripremanja krivične prijave. Stanković je kazao da je preuranjeno govoriti “poimenično o nečijoj krivičnoj odgovornosti”.

Osnovni državni tužilac u Bijelom Polju Mirko Bulatović kazao je da je formiran tužilački tim i da su informativno saslušani direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić i načelnici Ginekologije i Neonatologije, Zvonko Puletić i Haka Tahirović.

“Već smo obavili informativne razgovore sa direktorom Opšte bolnice u Bijelom Polju i načelnicima Ginekologije i Neonatologije. To će nam biti smjernica za dalji rad u pravcu identifikacije još nekih lica koja su postupala u liječenju beba, to su pedijatri koji rade na neonatološkom odjeljenju i ginekolozi”, kazao je Bulatović.

Iz Ministarstva je saopšteno i da je Zdravstveno-sanitarna inspekcija dan prije smrti bebe konstatovala da je 16. septembra, tokom kontrole ispravnosti inkubatora na Neonatologiji i Ginekologiji, izolovana bakterija “stafilokokus epidermidis”

Obdukcija preminule bebe obavljena je sinoć nakon jučerašnje ekshumacije. Nalaz koji bi trebalo da pokaže zbog čega je nastupila smrt biće gotov za desetak dana, potvrdio je sinoć “Vijestima” sudski vještak Nemanja Radojević.

“Trenutno zaista ne mogu ništa da kažem, jer nalaz nije gotov”, kazao je Radojević.

Iz Ministarstva je saopšteno i da je Zdravstveno-sanitarna inspekcija dan prije smrti bebe konstatovala da je 16. septembra, tokom kontrole ispravnosti inkubatora na Neonatologiji i Ginekologiji, izolovana bakterija “stafilokokus epidermidis”.

Bakterija je otkrivena na jednom “radnom” stolu, na kojem se bebe previjaju, kao i na “toplom” stolu, koji služi za prilagođavanje novorođenčadi na spoljnu temperaturu.

Dan nakon smrti bebe, utvrđeno je i da tri pedijatra i četiri sestre na Neonatologiji nemaju uredno ovjerene sanitarne knjižice, što su obavezni na osnovu redovnih sanitarnih pregleda.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Orban u subotu naložila uzimanje briseva ruku svih zaposlenih na Neonatologiji i u porodilištu, uklanjanje peškira iz svih toaleta i njihovu zamjenu papirnim ubrusima, ugradnju umivaonika u toaletu za porodilje, ponovno uzimanje briseva “toplih” stolova, urednije vođenje medicinske dokumentacije, pooštravanje mjera opšte higijene i zabranu posjeta na oba odjeljenja do daljeg.

“Dakle, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje preduzeli su sve mjere iz svoje nadležnosti od momenta saznanja za postojanje novorođenačke infekcije u Opštoj bolnici u Bijelom Polju. Nedopustivo je da nemar bilo koga u sistemu dovede u pitanje život bilo koga, a posebno novorođenčadi. I zato mora biti utvrđena odgovornost svih”, piše u saopštenju.

Direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić podnio je juče ostavku, obrazlažući je “moralnim razlozima”.

Prethodno su smijenjeni načelnici Ginekološko-akušerskog odjelenja Zvonko Puletić i načelnica Neonatologije Haka Tahirović, kao i glavna sestra Ginekologiije.

Puletić „neprijatno iznenađen”

Puletić je kazao da je bio izuzetno neprijatno iznenađen kada je preksinoć, ne lično, već iz medija, saznao da je „osuđen“ prije nego što je utvrđeno da li je kriv.

“Infekcija postoji, ali u ovom trenutku niko ne može da kaže gdje je bila... Ja i tri ginekologa akušera zaduženi smo da porađamo žene, i mi smo odgovorni za sami čin porođaja, a brigu o bebama vode neonatolozi i pedijatri...”, kazao je Puletić, istakavši da je svih pet beba rođeno zdravo, sa ocjenom vitalnosti - 9.

”Tomo (Jeremić) neće biti direktor, biće možda ljekar, a moje dijete nikada neće biti živo. Taj život je zauvijek uništen"

“Čekam nalaze... poslije čega će se tačno saznati gdje je počela infekcija i ko je za to odgovoran“, rekao je Puletić.

Slaviša Knežević, otac preminulog Dušana, zatražio je odgovornost svih, istakavši da nije zadovoljan ostavkama.

”Tomo (Jeremić) neće biti direktor, biće možda ljekar, a moje dijete nikada neće biti živo. Taj život je zauvijek uništen“, kazao je.

UNICEF još 2012. upozorovao na stanje u porodilištima

UNICEF je još 2012. u izvještaju “Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori” naglasio da se najdjelotvornija tehnologija za sprečavanje infekcija kod novorođenčadi, pranje ruku, ne primjenjuje na adekvatan način i ne koristi u većini porodilišta u Crnoj Gori.

Naveli su i da da ne postoji adekvatna kontrola infekcija.

“Mali stepen spremnosti za reanimaciju, nedovoljne vještine. Ne poštuje se 'toplotni lanac' (nedovoljno znanje zaposlenih), mjere se ne primjenjuju – zagrijana porođajna sala, kontakt koža na kožu – i ne kontroliše se temperatura”, piše, između ostalog, u izvještaju.

Kovačević: O ministru da Vlada odluči

Članovi Odbora za zdravstvo iz Pozitivne, DPS-a i SNP-a Srđan Perić, Zorica Kovačević i Aleksandar Damjanović zatražili su kontrolno saslušanje Radunovića i “ostalih odgovornih”, a za danas je zakazana sjednica Odbora za zdravstvo.

“Tražiću da se utvrdi odgovornost. Moralno i ljudski je da oni koji su bili u toj bolnici, od prvog čovjeka, koji su bili uključen u sve to, podnesu ostavke. Za mene je neprihvatljivo da oni nijesu to juče uradili sami”, kazala je Kovačevića. Pojasnila je da nije za to da Radunović podnese ostavku, ali da je neophodno da utvrdi ko je odgovoran.

“O tome da li ministar treba da podnese ostavku treba da odluči Vlada”, rekla je.

Navodni kamerman KCCG postavljao neprijatna pitanja

Dejan Cvijanović iz NVO Krug života tvrdi da se tokom protesta ispred KCCG pojavio kamerman, koji mu je postavio neprijatno pitanje i rekao da radi i za KCCG.

“Nisam čuo da je izgovorio svoje ime. Pitao me da li sve ljude iz zgrade iza mene (u KBC-u) doživljavam kao neprijatelje, rekao sam mu da ne smatram, ali da nažalost oni mene smatraju neprijeteljem. Rekao sam mu i da mislim da 90 odsto njih časno i pošteno radi svoj posao, ali da 10 odsto najbitnijih ne rade kako treba i da je ovo što se desilo rezultat njihovog nerada”, kazao je Cvijanović. Iz KCCG nijesu odgovorili da li snimatelj ima veze sa KCCG i zašto su ga eventualno angažovali.

Bonus video: