Nacrt programa za razvoj lovstva je pohara struke, nauke, zakona

Ekološko društvo "Breznica", Green Home, Centar za edukaciju i monitoring za životnu sredinu i Ekološki pokret "Ozon" su u više navrata neposredno obavijestili Ivanovića o stanju upravljanja i korišćenja divljači i lovišta kao opštih dobara i stanju lovstva kao društvene djelatnosti kojom se trenutno u Crnoj Gori bavi nešto više od 1,5% stanovništva, uglavnom lovom
5 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2014. 15:36h

Ekološko društvo "Breznica", Green Home, Centar za edukaciju i monitoring za životnu sredinu i Ekološki pokret "Ozon" neće učestvovati na javnoj raspravi za Nacrt programa razvoja lovstva 2014-2024, jer bi tako, kako navode, dali legitimitet nečemu za što smatraju da nije urađeno u skladu sa dobrom praksom i mimo standarda struke, nauke i zakona.

Te organizacije su, u dopisu ministru Petru Ivanoviću, navele i da je broj javnih tribina "neprikladno mali", podsjetili da je organizovana samo jedna na Cetinju.

"Smatramo da bi ovakav dokument morao na mnogo većem nivou uključiti zainteresovanu javnost. Od više stotina stranica o svemu i svačemu nijesmo pronašli gotovo ništa što bi moglo poslužiti kao stručna osnova za kvaliteno i održivo planiranje u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju više NVO.

Te organizacije su podsjetile da je, kako navode, novi program razvoja lovstva trebao biti donešen još prije šest godina na osnovu Zakona o divljači i lovstvu, član 23 i na osnovu bitno promjenje situacije usvajanjem novog elaborata o lovištima 2010. godine.

"U slučaju da ovaj program, nekim čudom postane zvanični Vladin dokument, biće to kraj smislu svakog bavljenja ovom oblašću, svakom pristojnom dijalogu i svakom pominjanju odrzivog upravljanja i razvoja u oblasti prirodnih nacionalnih dobara. Ovo je uistinu pohara struke, nauke, zakona, u suštini plansko besmišljavanje svih napora dobronamjernih subjekata društva da se ova oblast konačno učini na dobrobit društva", navodi se u saopštenju.

Ekološko društvo "Breznica", Green Home, Centar za edukaciju i monitoring za životnu sredinu i Ekološki pokret "Ozon" su, kako se navodi u saopštenju, u više navrata neposredno obavijestili Ivanovića o stanju upravljanja i korišćenja divljači i lovišta kao opštih dobara i stanju lovstva kao društvene djelatnosti kojom se trenutno u Crnoj Gori bavi nešto više od 1,5% stanovništva, uglavnom lovom.

"Upozorili smo na nekredibilnost najvažnijih planskih dokumenata i teške zloupotrebe u procesu njihovog donošenja u cijelom periodu 1999. do danas. Posebno smo upozoravali na to da program razvoja lovstva ne može biti donešen bez prethodnih elementarnih uslova, pri čemu smo mislili na državnu politiku za ovu oblast, inventarisanje cjelokupne divljači i analize i ekspertize njihovog stanja, analize stanja u lovištima i njihovog korištenja posebno u lovištoma posebne namjene i onim lovištima koja čak od 1999. godine nemaju zakonitog korisnika. Ne manje važno je i pitanje izvršenja ugovornih obaveza dijela korisnika lovišta posle 2012.godine", navodi se u dopisu koji su te organizacije uputile Ivanoviću.

Iz tih organizacija podsjećaju da su ranije upozorili da je u ovakvim uslovima i na način kako je Ministarstvo poljoprivrede organizovalo izradu nacrta Programa razvoja lovstva 2014-2024, po njihovom mišljenju krivično djelo kojim se ugrožavaju prirodni nacionalni resursi i njihova održivost.

"Poštovani Ministre i ranije program razvoja lovstva 2004-2014 na koji se Vaše Ministarsto poziva je plagijat na koji je civilni sektor upozoravao više puta i koji ni u jednom dijelu nije mogao poslužiti za bilo kakva planiranja, posebnio ne za izradu Lovnih osnova za novoustanovljena lovišta 2010. godine. Podsjećamo da je i novi program razvoja lovstva trebao biti donešen još prije šest godina na osnovu Zakona o divljači i lovstvu, član 23 i na osnovu bitno promjijenje situacije usvajanjem novog elaborate o lovištima 2010. godine. I dalje stojimo na našem stanovištu da je potrebno prije donošenja bilo kakvih dugoričnih planova i programa potrebno uraditi temeljnu reformu lovstva koja ce uvesti red u ovoj oblasti i omogućiti održivo upravljanje i korištenje divljači i lovstva a tek nakon toga raditi na donošenju programa i planova koji će biti zasnovani na korektnim osnovama, podacima i dobrom monitoringu", navodi se u dopisu upućenom Ivanoviću kojim ove organizacije obavještavaju ministra da neće učestvovati u javnoj raspravi za Nacrt programa razvoja lovstva 2014-2024.

Te organizacije su Ivanoviću uputile i zahtjev za pristup informacijama u kom su traženi podaci i studije koje su javnosti nedostupne i bez kojih je nemoguće sagledati stanje u oblasti lovstva, upravljanja divljim životinjama i njihovim staništima.

Bonus video: