Roditelji: Tražimo najbolju moguću zdravstvenu zaštitu za djecu

77 pregleda 3 komentar(a)
bebe, porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
bebe, porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.11.2014. 16:31h

Udruženje Roditelji je šokirano i zgroženo dešavanjima u vezi sa infekcijom novorođenčadi u porodilištu Opšte bolnice u Bijelom Polju.

"Saosjećamo sa roditeljima beba jer znamo koliko je stanje u kojem se oni sada nalaze teško i za njih i za njihovu djecu. Žalimo što je trebalo da dođe do ovakve situacije da bismo konačno shvatili koliko je važno da se hitno unaprijedi stanje u crnogorskim porodilištima i nadamo se da će zdravstvene ustanove i nadležne institucije to konačno i shvatiti. Roditelji su i ovoga puta bili bez adekvatne infomacije šta se dešava sa njihovom djecom, jer su opet, kao i puno puta do sada, sakrivane od javnosti. Pitamo se ko je sebi dao to pravo i mogućnost i sada i svaki prethodni put", navodi se u saopštenju NVO Roditelji.

O stručnosti, procedurama i tom segmentu zdravstvene zaštite, kako dodaju, nema potrebe da bilo šta drugo kažu osim da citiraju UNICEF-ov dokument Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori u kojoj je ukazano da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori često ispod standarda, posebno što se tiče informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege majki i djece.

"Od kada je tim stranih i domaćih eksperata prije skoro dvije godine radio na izvještaju i došao do svih zabrinjavajućih zaključaka, postavljalo se pitanje zašto se ta analiza nije ozbiljnije shvatila i zašto se nijesu brže i u većem obim primijenile sve preporuke, a s obzirom da se radi o najranjivijoj ali i najvažnijoj kategoriji stanovništva za jednu zemlju. Nijesmo ljekari,nijesmo iz struke, kako vrlo često nam spočitavaju zdravstveni radnici dok ukazujemo i zalažemo se za unaprjeđenje kvaliteta zdravstvene njege majke i bebe u Crnoj Gori, ali jesmo roditelji o čijoj djeci oni treba da brinu. Zato mislimo da imamo pravo da kažemo: Tražimo da uradite sve što možete da našoj djeci pružite najbolju moguću zdravstevnu njegu koja postoji od njihovog prvog dana. Nama su ona najvažniji, a vjerujemo da su i vama i cijelom društvu jer bez njih sve što živimo i radimo nema smisla niti cilja", navodi se u saopštenju udruženja Roditelji, koje potpisuje Ana Vujnović, koordinatorka programa Majka i beba.

Bonus video: