Otvorena istraga o slučaju infekcije beba u bjelopoljskom porodilištu

Član skupštinskog Odbora za zdravstvo, Srđan Perić, najavio da će Pozitivna Crna Gora da traži kontrolno saslušanje ministra Miodraga Radunovića povodom smrti bebe koja je uslijedila, kako se sumnja, zbog infekcije u bjelopoljskoj bolnici
0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Tomislav Jeremić, Foto: Jadranka Ćetković
Miodrag Radunović, Tomislav Jeremić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.11.2014. 21:06h

Državno tužilaštvo je otvorilo istragu o slučaju infekcije beba u bjelopoljskom porodilištu, saznaje TV Vijesti.

Tužilaštvo u Bijelom Polju će u najkraćem roku ispitati događaj i utvrditi eventualnu odgovornost.

Izvor TV Vijesti iz tužilaštva rekao je i da je VDT Ivica Stanković kontaktirao sa kolegama u Bijelom Polju kako bi sve okolnosti ovog slučaja bile rasvijetljene do kraja.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović potvrdio je ranije danas da je jedna beba preminula u Kliničkom centru Crne Gore, koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije koju je, po svemu sudeći dobila u bolnici u Bijelom Polju.

"Od djece koja su upućena u KCCG troje je stabilno, jedno je vitalno ugroženo, a jedno je nažalost preminulo", saopštio je ministar Radunović na pres konferenciji u Bijelom Polju, navodeći da je dijete koje je preminulo u podgorički KCCG primljeno 11. novembra.

On je rekao da su danas, nakon višesatnog sastanka, izašli s prijedlogom mjera koje podrazumijeva zatvaranje Ginekološko-akušerskog odjeljenja u Bijelom Polju. Sve porodilje će biti prebačene u beransku bolnicu.

Ministar je rekao da je nesporna odgovornost, jer je bilo propusta, prenosi RTCG.

"Vidjećemo da se ustanovi gdje su bili propusti. Podrazumijeva se, nakon završetka analiza, donijeću odluku o personalnoj odgovornosti", istakao je Radunović.

Na novinarsko pitanje o eventualnoj ostavci, Radunović je ponovio da će nakon što završe analize saopštiti odluku o personalnoj odgovornosti.

Na pitanje hoće li ovaj slučaj biti predmet krivične odgovornosti, ministar Radunović je rekao da će svako raditi svoj dio posla. On je obećao da će neko morati da odgovara zbog situacije koja se desila.

Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Tomislav Jeremić, rekao je da su tri puta imali komisiju za interhospitalne infekcije.

"Razmatrali smo šta treba preduzeti, a prijedlog je da se zatvroi Ginekološko-akušersko odjeljenje u Bijelom Polju. To znači da neće biti pružanja pomoću na tom odjeljenju", rekao je Jeremić, navodeći da su stupili u kontakt sa beranskom bolnicom, gdje bi se primale porodilje iz Bijelog Polja.

Jeremić je rekao da je očigledno da se nije radilo kako treba, od higijene, posjeta i ulazaka.

"Odgovornost imaju svi, uključujući i mene. Bilo je tu propusta. Biće odgovornosti što se tiče načelnika službi, a biće i moje odgovornosti", rekao je direktor Jeremić.

Komentarišući to što se u javnosti navodi da je bjelopoljska bolnica jedna od najprljavijih u Crnoj Gori, Jeremić je rekao da se ne slaže sa tom konstatacijom, jer je na čelu te zdravstvene ustanove 14 godina.

Mekić: Bjelopoljske porodilje u panici, ovo se dešavalo i ranije >>>

Zar je ovo reforma zdravstva?

"Najnovija tragična dešavanja u porodilištu u Bijelom Polju na najbolji način oslikavaju crnogorsku realnost. Višegodišnje zanemarivanje institucija, nebriga o uslovima života, neprilagođeni obroci danas su dobili novu dimenziju - ugašen je život jedne bebe. U 21. vijeku, kada ostatak svijeta grabi velikim koracima ka uspostavljanju standarda života dostojnih čovjeka, kod nas bebe umiru u porodilištima koja izgledaju kao u horor filmovima, sa gvozdenim krevetima, pocijepanim dušecima, vlagom i buđi u sobama, a zbog nedostata mazuta nema tople vode i grijanja. Postavlja se logično pitanje - Zar je ovo reforma zdravstva? Koliko nestručan i neodgovoran mora biti čovjek na čelu zdravstva u Crnoj Gori da dozvoli propust sa tragičnim posljedicama? Ali i ne čudi kad je dio Vlade koja se već 25 godina bavim svim, ali ne i konkretnim – načinom i kvalitetom života u Crnoj Gori, zdravstvenom zaštitom na osnovnom nivou, uslovima u kojima žive i rade najugroženiji slojevi društva u Crnoj Gori, navodi se u reagovanju Ljiljane Đurašković, članice Kluba poslanika Demokratskog fronta i članice Odbora za ljudska prava.

Demokratski front najoštrije osuđuje i poziva na odgovornost kompletan menadžment bolnice u Bijelom Polju, ministra zdravlja koji, kako navode, pokušava nemuštim saopštenjima da razvodnji svoju odgovornost i na kraju cjelokupnu Vladu CG koja je odgovorna za ovako loše stanje u zemlji.

"Proces utvrđivanja pojedinačne i kolektivne odgovornosti treba da pokrene državni tužilac", kazala je Đurašković.

Perić: Radunović nonšalantan, Pozitivna će tražiti saslušanje a možda i parlamentarnu istragu

Član skupštinskog Odbora za zdravstvo, Srđan Perić, najavio da će Pozitivna Crna Gora da traži kontrolno saslušanje ministra Miodraga Radunovića povodom smrti bebe koja je uslijedila, kako se sumnja, zbog infekcije u bjelopoljskoj bolnici. Perić ne isključuje ni pokretanje parlamentarne istrage. Stav Radunovića smatra nonšalantnim. Perić kaže, ukoliko se ispostavi da je beba umrla zbog nebrige i nesavjesnog ponašanja, da je red da neko, konačno, odgovara.

"Pozitivna će tražiti kontrolno saslušanje ministra zdravlja, Miodraga Radunovića na Odboru za zdravstvo. Ukoliko bude potrebno tražićemo pokretenje parlamentarnu istragu jer se radi o slučaju koji je, ne samo rastužio već i zabrinuo cijelu Crnu Goru”, kazao je Perić za Atlas televiziju.

Na pitanje da li je Radunović ovim povodom zauzeo stav kakav se očekuje od ministra zdravlja, Perić kaže:

“Od ministra zdravlja se očekuje da kaže šta će konkretno da preduzme. Mislim da je stav Radunovića nonšalantan. Ne vidim ništa sporno i da se ponudi ostavka u tim okolnostima. Red bi bio da neko odgovara zbog ovako skandaloznog slučaja, ukoliko je smrt bebe posljedica nebrige i nesavjesnog ponašanja, a sve upućuje da jeste, konačno da vidimo neku sankciju”, naveo je on.

Nadležni treba da odgovaraju, nema opravdanja za smrt odojčadi

Svi koji su odgovorni u upravljaju zadravstvenim sistemom treba da odgovaraju, poručili su iz Socijalističke narodne partije (SNP), navodeći da nema opravdanja za smrt odojčadi i ugroženosti života drugih beba, bez obzira na sve nedostatke u tom sistemu.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović potvrdio je da je jedna beba preminula u Kliničkom centru Crne Gore, koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije koju je, kako se sumnja, dobila u bolnici u Bijelom Polju.

Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Bijelo Polje, Radosav Rašo Nišavić, podsjetio je da je, na lošu situacuju u bjelopoljskom zdravstvu, SNP ukazivao mnogo prije nego se dogodila infekcija na ginekološko-akušerskom odjeljenju.

“Nedopustivo je da se ove tragične stvari dešavaju u današnje vrijeme”, kazao je Nišavić u saopštenju.

SNP je, kako je dodao, kroz poslanička pitanja i kroz diskusije u Skupštini ukazivao na katastrofalno stanje, ne samo u bjelopoljskom, već i uopšte u našem zdravstvu.

“Na taj način smo pokušali da upoznamo crnogorsku javnost sa lošim stanjem u zdravstvu i upozoravali da se mora povesti više brige i imati razumijevanje društva i onih koji o tome odlučuju, a sve u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite i prevencije ovakvih nemilih događaja”, rekao je Nišavić.

Kako je poručio, stanje u zdravstvu je mjerilo blagostanja u jednom društvu.

“Pitaju li se odgovorni gdje je Crna Gora danas na osnovu toga?”, zaključio je Nišavić.

Bonus video: