Učenik za primjer: Slobodno vrijeme koristi da pomaže drugima

“Najviše volim da radim sa mladim Romima, sa koordinatorkom sam držao radionice o toleranciji, zlostavljanju..."
239 pregleda 8 komentar(a)
Danilo Ćulafić, Foto: Vesko Belojević
Danilo Ćulafić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.11.2014. 07:58h

Za razliku od vršnjaka, koji glavnu zanimaciju nalaze u provodima i izlascima devetnaestogodišnji Danilo Ćulafić je odlučio da svoje slobodno vrijeme iskoristi za pomaganje onima kojima je pomoć neophodna.

“Osjećaj kada pomognete nekome je nezamjenjiv i to je ono zbog čega sam i odlučio da se prijavim za volonterske programe koje organizuje Crveni krst Crne Gore”, kazao je Ćulafić.

On je angažovan na programima pomaganja starim osobama, prve pomoći, radionicama sa pripadnicima romske populacije...

“Mislim da je pomaganje drugima za svakoga, tu se javlja poseban osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti kada možete da učinite nešto da se drugi osjećaju bolje”, rekao je on.

Ćulafić navodi da njegovi vršnjaci u danilovgradskoj Gimnaziji znatiželjni kada je riječ o njegovom novom pozivu.

“Pitaju me šta se radi, kako se mogu prijaviti, neki dođu u Crveni krst neki ne. Generalno, mnogo dobro je prihvaćeno to što radim u mom okruženju, čak i u školi ne prave problem kada odsustvujem zbog neke akcije”, kazao je Ćulafić.

On je rekao da je sa drugom odlučio da se prijavi za volontera prije godinu dana, te da su od tada u brojnim aktivnostima.

“Najviše volim da radim sa mladim Romima, sa koordinatorkom sam držao radionice o toleranciji, zlostavljanju. Radio sam i prvu pomoć na festivalu Sea dance, što je bilo veliko iskustvo”, rekao je on.

Iz Crvenog krsta su kazali da su srednjoškolci zainteresovani za volontiranje.

„Na nivou države imamo oko hiljadu aktivnih volontera. Oni su pretežno srednjoškolci ili studenti. Veliki broj je počeo da volontira još u periodu kad su bili osnovci i pripadali kategoriji podmlatka. Nama i jeste cilj da mladim ljudima u što ranijem stadijumu predstavimo volonterizam i njegov značaj, kako bi oni što prije postali volonteri i tako što duže bili uključeni u naše aktivnosti“.

Kada se mladi ljudi prijave da budu volonteri, iz CKCG ih prvo upoznaju sa organizacijom i programima, a onda se oni, zavisno od interesovanja, uključuju u jedan ili više njih.

„Naši volonteri postaju pravi promoteri humanosti. U svojim školama organizuju brojne aktivnosti tokom kojih predstavljaju naše programe i na taj način šire humane principe“, kazali su.

Iz CKCG su rekli da mladi jesu spremni za volontiranje, samo je potrebno da im se volonterizam predstavi na pravi način.

Veliki izbor programa, mladi sve više zainteresovani

Iz Crvenog krsta Crne Gore su kazali da je tradicionalno prva pomoć interesantan program preko kojeg regrutuju volontere.

„Mladi su sve više zainteresovani i za neke novije programe koje smo uveli, kao što je prevencija trgovine ljudima, adaptacija na klimatske promjene i slično. Iako smo se u početku bojali da će briga o starim licima biti neprimamljiva za mlađe generacije, sve veći broj mladih se prijavljuje i u ovoj oblasti.

Svi naši programi su volonterski zasnovani, pa tako mladi volontiraju i u okviru programa brige o romskoj populaciji, dobrovoljnom davalaštvu krvi, djelovanju u nesrećama... Problem je što se volonterizam dovoljno ne cijeni i ne vrednuje kod nas“, kazali su iz Crvenog krsta.

Bonus video: