Stanković:Neću biti ničiji poslušnik, niti pion

Veselin Vučković je podsjetio da je Zakon o medijima nejasan i neusaglašen i da ga treba preispitati.
83 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.11.2014. 19:20h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da će krivično goniti premijera Mila Đukanovića i predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića ako postoji osnov sumnje da je tokom pregovora o konstituisanju vlasti u Podgorici bilo političke korupcije.

"Svi su pred zakonom jednaki i svi će biti gonjeni za koje postoji osnov sumnje, i za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, bez obzira na moć i položaj,"rekao je Stanković u Skupštini nakon što ga je poslanik DF Milan Knežević upitao da li će procesuirati Đukanovića i Krivokapića ako se utvrdi da li je bilo političke korupcije prilikom dogovora oko konstituisanja lokalne vlasti.

Poslanici su večeras završili raspravu o izvještaju Tužilaštva i Tužilačkog savjeta za 2013., a nastaviće je za desetak dana jer je SNP zbog partijskog kongersa tražio da naredne sedmice Skupština ne zasjeda.

"Nastojaću da ravnopravno postupam i time pojačamo povjerenje građana.zahtjevaću od tužilaca da postupaju bez predrasuda, podleganja uticajima i osluškivanja dnevne politike, da štite ustavnost i zakonitost oštećenog i okrivljenog,"dodao je Stanković.

On je na primjedbu istog poslanika da je dio izbornog paketa DPS-SDP rekao da "neće biti ničiji pion i poslušnik".

"Za to nemam potrebu imajući u vidu moj dosadašnji rad i mjesto sa kom sam se javio za VDT,"rekao je Stanković.

Na pitanje Kneževića zašto tužilaštvo ne podnosi prijave za visoku korupciju i "da li krivične prijave kreću kad se odluči koji klan u DPS treba eliministati," zamjenik VDT-a Veselin Vučković rekao je da se "predmeti zasnivaju na dokazima prikupljenim u zakonitom postupku"

"Nema drugih koraka izvan tih, niti smije," dodao je Vučković,koji brani oba izvještaja jer je bio vršilac dužnosti vrhovnog tužioca prošlke godine.

Aleksandar Damjanović (SNP) podsjetio je vrhovnog tužioca na istrage "Telekom",TQ plaza u Budvi, Duvanski kombinat..zamjerivši što tužilaštvo ništa nije uradilo po pitanju procesuiranja stečajne mafije,"čuvenih privatizacija". On je naveo i primjer nelegalnog napajanja KAP-a strujom gdje je, kako je kazao, ceh platila država.

Rifat Rastoder (SDP) je rekao da će SDP podržati izvještaj, navodeći da očekuju reješavanje ubistva i premlaćivanja novinara i mnogi h predmeta koji su razlog za zabrinutost, uključujući ratne zločine.

Pozitivna i Bošnjačka stranka najavile su da neće podržati izvještaj VDT-a. Kemal Zoronjić (Bošnjačka stranka) rekao je da oni i klub albanskih partija neće podržati izvještaj, navodeći i da se sve više zloupotrebljava sloboda govora.

"Ovakvo ponašanje pojedinaca i grupa ohrabreno je nedjelovanjem državnih institucija.Pozivam da što hitnije reagujete kako ne bi bilo reakcije koje bi mogle destabilizovati društvo, a što nikome nije u interesu. Takođe, nnema napora za borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, komandne odgovornosti i saučesništva, te podsticanja," rekaoje Zoronjić, podsjećajući da ratni zločini ne zastarevaju.

Vučković je rekao da je istraga o prodaji kampa na Zlatici još u izviđaju, kao i da se za taj slučaj interesovao i zaštitnik imovinskih odnosa države.

" Ključno je pitanje je li vršeno raspolaganje objektom ili državnom imovinom i od toga će zavisiti odluka tužioca da li ima osnova za krivično gonjenje," rekao je zamjenik vrhovnog tužioca.

On je rekao da tužilaštvo još čeka dodatne dokaze iz SAD za predmet "Telekom", kao i dokumenta iz Švajcarske.

Do sada, na osnovu dokaza iz SAD, Telekoma Crne Gore, međunarodno pravne pomoći iz Njemačke, Mađarske i Slovenije za sada ne proizilaze dokazi da je bilo krivičnog djela nekoga iz Vlade ili Telekoma.

Šćepanović skreće temu

Poslanica DPS Marta Šćepanović zatražila je od vrhovnog tužioca informaciju o tome da li ima odgovornosti medija ili nečije druge u tome što mediji objavljuju dokumentaciju o postupku koji je u toku, navodeći da su to danas učinile "Vijesti".

"Strankama u postupku je jasno da je ona pogrešno interpretirana. Ima li ovdje odgovornosti medija ili nekog drugog", pitala je ona.

Ona je objasnila da je na ovo pitanje inspirisala prethodna rasprava o predlogu izmjena Zakona o medijima,koji njena partija nije podrzala jer bi se navodno time vratila cenzura.

"Vijesti" su objavile iskaz budvanskog biznismena Vida Rađenovića, koji je optužio gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, potpredsjednika DPS Svetozara Marovića i nekadašnje čelnike Prve banke da su mu o uništili život kada su mu tražili da kod banke, zarad njihovog kredita, založi zemlju koju je prethodno već prodao.

On je to ispričao specijalnom tužiocu, u sklopu istrage o nezakonitoj prodaji opštinske parcele na brdu Košljun kod Budve, za koju će osim dvojice Rađenovića, uskoro pred sudom odgovarati savjetnik premijera Aleksandar Tičić i bankarka Jelica Lela Petričević.

Rađenović je tada Đurđini Ivanović objašnjavao kako su ga aktuelni gradonačelnik Budve i potpredsjednik DPS-a ubjeđivali da stavi pod hipoteku zemlju na Košljunu koju je na namještenoj licitaciji kupio od države, a potom prodao Arapima.

Bivši vršilac dužnosti VDT Veselin Vučković rekao je da je obaveza stranaka u postupku postovanje tajnosti podataka iz predmeta gdje je postupak u toku ili zatvoren za javnost, i da o tome treba da vode računa i mediji.

Poslanici DPS ocijenili su danas da izmjene Zakona o medijima, koje su predložili predstavnici ostalih poslaničkih klubova, vode u cenzuru.

Predlogom izmjena Zakona o medijima, o kojem je raspravljano, predviđena je zabrana distribucije medija koji bi prekršio sudsku zabranu spornih sadržaja.

Veselin Vučković

Veselin Vučković je podsjetio da je Zakon o medijima nejasan i neusaglasen i da ga treba preispitati.

"Nije cilj da se ogranici sloboda medija i javne riječi, već je u pitanju odgovornost za javnu riječ", rekao je on.

U Skupštini je pocela rasprava o Izvještaju Tužilaštva za 2013. i Tuzulačkog savjet za isti period, a koji brani Vučkovic.

Ivica Stankovic je u parlamentu rekao da je 7.oktobra izabran i da je prošle godine bio sudija Vrhovnog suda.

Bonus video: