U Nikšiću otvorena otvorena tri rekonstruisana objekta za skladište municije

Mondem program je aktivan od 2007. godine i njegova implementacija podrazumijeva i uništavanje zastarjelih ubojnih sredstava.
52 pregleda 0 komentar(a)
skladiše municije, Brezovik, Foto: Svetlana Mandić
skladiše municije, Brezovik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.11.2014. 15:15h

Danas su u Nikšiću svečano otvorena tri rekonstruisana objekta za skladište municije „Brezovik“ , a sredstva u iznosu od 284.000 eura obezbijedila je Evropska unija kroz Mondem program.

„Objekti su rekonstruisani na način da će u potpunosti poslužiti svojoj svrsi i obezbijediće izvanredne uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje 1.200 tona mucije“, kazala je ministar odbrane prof.dr Milica Pejanović- Đurišić.

Podsjetila je da je u partnerstvu sa OEBS-om i UNDP-em tokom 2011. i 2012. godine urađen glavni projekat za izgradnju i rekonstrukciju skladišta „Brezovik“, odnosno svih osam objekata sa pratećim radovima, vrijednosti oko 2,5 miliona eura. Prošle godine su zahvaljujući Vladi Njemačke rekonstruisana dva objekta i u tim zgradama je smješten jedan dio rezerve svih ubojnih sredstava vojske Crne Gore. Vrijednost tih radova bila je 200 hiljada eura. Ali, posla još ima.

„Dodatna finansijska podrška naših partnera bitna je za završetak radova koje tek treba realizovati, kao što su napajanje električnom energijom, putevi, ograda oko skladišta sa perimetrijom i video nadzorom i zaštitom od požara, kao i uništavanjem preostalih 700 tona nestabilne i zastarele municije u okviru Mondem programa“, kazala je Sanja Bojanić šefica dva sektora u UNDP-u.

Mondem program je aktivan od 2007. godine i, kako je kazala Pejanović Đurišić, njegova implementacija podrazumijeva ne samo rekonstrukciju vojnih skladišta, već i uništavanje zastarjelih ubojnih sredstava.

„Za ove svrhe u prethodnom periodu obezbijeđena su sredstva u ukupnom iznosu od preko pet miliona eura pri čemu je Vlada Crne Gore participirala na nivou od 1,3 miliona eura“, istakla je ministar odbrane.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova podsjetila je da je u sklopu istog programa prije tri godine realizovan projekat skladišta municije “Taraš” vrijedan 1,2 miliona eura.

“Eventualnim kompletnim renoviranjem depoa ‘Brezovik’, zajedno sa uništenjem preostale količine municije, bezbjednosne prijetnje po skladišne kapicetete u Crnoj Gori bile bi znatno umanjene ili u potpunosti eliminisane”, kazala je Hrebičkova.

Šef političkog Sektora u Delegaciji EU u Crnoj Gori Alberto Kamarata kazao je da projekat rekonstrukcije objekata u skladištu „Brezovik“ predstavlja doprinos EU „poboljšanju bezbjednosti Crne Gore i njenih građana, kao i regiona kao cjeline“.

„Pomoć koju EU pruža je veća i ne zasniva se samo na pomoći koju pružamo pri rekonstrukciji ovih objekata. Pružamo podršku i na smanjenju skladištenja ubojnih sredstava, poboljšanju označavanja praćenja i registracije niskokalibarskog i lakog naoružanja, kao i poboljšanju regionalne saradnje i stvaranju svijesti o problemu“, kazao je Kamarata.

Podsjetio je da je u julu uništeno oko hiljadu i po komada lakog naoružanja i municije.

Bonus video: