Dan Orjena u subotu

Planirano je otvaranje novouređenog odmorišta „Pod Vratlom“, na raskrsnici staza za Veliko i Malo Vratlo, kao i pješačenje Starčevića serpentinama
123 pregleda 0 komentar(a)
Planinarski dom Za Vratlom, Foto: Slavica Kosić
Planinarski dom Za Vratlom, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.11.2014. 14:54h

Planinarski klub „Subra“ u subotu organizuje jednodnevnom programu posvećenom vrijednostima masiva Orjena.

Planirano je otvaranje novouređenog odmorišta „Pod Vratlom“, na raskrsnici staza za Veliko i Malo Vratlo, kao i pješačenje Starčevića serpentinama. Biće organizovana i kružna pješačka tura preko vrhova Grab i Ćedilo, odnosno speleo-lokaliteta Žlijebska jama, kao i okrugli sto na temu „Budućnost Orjena“ . „Novljani se Orjena sjete kampanjski, na refule, najčešće pred kakve izbore. Stoga, koristimo rijetku priliku pred predstojeće izbore, kada neko u Novom o Orjenu možda i razmišlja da naglasimo da za razliku od takvog pristupa, planinarski klub „Subra“ od svog osnivanja daleke 1932. godine konstantno radi na promociji Orjenskog masiva, organizuje akcije, gradi i održava planinarske domove i staze“ , navode iz Planinarskog kluba Subra. „Smatramo da smo relevantni da podijelimo razmišljanja, ideje i planove sa drugima – sa svakim kome je cilj valorizacija Orjena u skladu sa postulatima održivog razvoja i zaštite njegove jedinstvene prirode. Jedino što bi po Orjen bilo gore od nečinjenja je pogrešno činjenje, činjenje sa dalekosežnim lošim posljedicama. Do sada je ova planina toga bila pošteđena budući da se nije našla u fokusu pažnje raznih velikih investitora. Imamo vrijedan potencijal sa kojim moramo promišljeno i sa puno obzira postupati i kloniti se površnih procjena i olako donešenih planova“, ističe Željko Starčević i PK Subra. Orjen je sa 1.894 metra najviša planina na Jadranu. Taj planinski masiv pripada Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali su svi vrhovi u Crnoj Gori. Najviši vrh je Veliki kabao, na nadmorskoj visini od 1.894 metra.To je najatraktivniji vrh Orjena sa koga se pruža pogled kilometrima - od albanske obale do ostrva Lastovo u Hrvatskoj. I na dobar dio Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na Orjenu je više od 80 kilometara obilježenih staza, a na njemu se mogu naći brojne endemične biljne vrste - orjenska hudika, kuglasto devesilje, pregranati koromač. Orjen je privlačan i zbog materijalnih ostataka iz prošlosti, prije svega, austrougarskih fortifikacionih objekata, puteva i pješačkih staza.

Na Orjenu je i rekonstruisani planinarski dom Za Vratlom u čije je osavremenjivanje temeljnu rekonstrukciju uloženo blizu pola miliona eura.

Radove je finansiralo Ministarstva turizma i njemački GIZ-a. U dom „Orjen sedlo“ do sadaje Subra uložila oko 35.000 eura prikupljenih skoro isključivo od sponzora.

Bonus video: