Nikšić: Otvoren lapidarijum sa oko 40 stećaka

Vrijednost projekta koji je uradila Agencija za planiranje i projektovanje, a čiji idejni tvorac je Milovan Mijušković, je oko 100.000 eura
63 pregleda 1 komentar(a)
lapidarijum, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
lapidarijum, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.11.2014. 14:26h

Zahvaljujući firmi “Mehanizacija i programat” i njenom vlasniku Dušanu Đuroviću danas je u Nikšiću svečano otvoren lapidarijum koji se nalazi iz Dvorca kralja Nikole i u kome je smješteno oko 40 stećaka.

Vrijednost projekta koji je uradila Agencija za planiranje i projektovanje, a čiji idejni tvorac je Milovan Mijušković, je oko 100.000 eura.

„Akropole stećaka, starih nadgrobnih spomenika iz XIII, XIV i XV vijeka posebno su kulturno bogatstvo koje treba čuvati, a kojih ima u skoro svim djelovima naše opštine”, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović. Prema nekim ranijim istraživanjima na teritoriji opštine Nikšić nalazi se više od 1.300 stećaka, a najljepši primjerci su kod crkve Sv. Petra i Pavla, na Moštanici, prostoru prema Grahovu, Velimlju i u Župi.

„Naučnici se slažu da su stećci sa prostora oko crkve Sv. Petra i Pavla izvandredni spomenici srednjovjekovne umjetnosti i iz tog razloga želimo ih sačuvati i promovisati kao naše kulturno nasljeđe”, istakao je Grbović.

U izložbenom paviljonu su upravo smješteni pomenuti stećci, a predsjednik Opštine zahvalio se Đuroviću koji je prepoznao “potrebu očuvanja kulturno-istorijskog nasljeđa i u tu svrhu uložio trud, novac i nadasve volju”.

Prema riječima Đurovića firma "Mehanizacija i programat” od osnivanja, od 1997. godine, učestvuje u raznim aktivnostima počev od infrastrukturnih objekata, do učešća u raznim naučnim, kulturnim, ekološkim i humanitarnim projektima, a tako će biti i ubuduće. Najavio je nove projekte koje će realizovati sa lokalnom upravom a koji će se takođe odnositi na kulturu.

„Moramo, kada je u pitanju kulturni život, da vratimo Nikšić na ono mjesto koje mu je uvijek pripadalo”, kazao je Đurović i pozvao i ostale privrednike da zajedno sa lokalnom upravom realizuju projekte za dobro grada i Nikšićana. Stećci, koji su se nekada nalazili ispred crkve Sv. Petra i Pavla, djelo su slovenskih majstora iz perioda od 13. do kraja 16. vijeka. Njih je početkom šezdesetih godina prošlog vijeka na tom lokalitetu bilo 396, kako je to zabilježio Dimitrije Sergejevski.

Zahvaljujući firmi „Mehanizacija i programat” konačno je i sanirana podzida ispod Saborne crkve koja se urušila u martu 2011.godine.

Bonus video: