KCCG: Van funkcije oba aparata za radioterapiju

Iz KCCG ističu da su svi pacijenti kojima je propisan ovaj vid terapije obaviješteni da aparati trenutno ne rade i da će na vrijeme biti informisani o novom terminu zračenja
896 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Klinički centar Crne Gore, Foto: Luka Zeković

U Klinici za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) trenutno nisu u funkciji oba aparata za radioterapiju, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali, do prekida rada novog linearnog akceleratora, marke Varian, vjerovatno je došlo zbog problema u napajanju električnom energijom.

Poručuju da ovlašćeni serviser radi na otklanjanju kvara, tako da se očekuje da aparat bude u funkciji narednih par dana.

"Aparat je od puštanja u rad do sada radio u punom kapacitetu, sve veći broj pacijenata se uvodi na zračenje, što je redovna procedura, jer se radi na unapređenju rada naprednim tehnikama koje su specificne za svaki aparat za zračenje", saopšteno je iz KCCG.

Novi linearni akcelerator je tačno prije mjesec dana, 25. decembra, u rad pustio premijer Duško Marković.

Iz KCCG dodaju da je drugi aparat za zračenje, marke Siemens, u kvaru i da je u toku nabavka potrebnih djelova, koje treba zamijeniti da bi se kvar otklonio.

Očekuju da će i on biti u funkciji početkom sljedeće sedmice.

"Treba napomenuti da ovaj aparat radi od 2010. godine u punom kapacitetu, na njemu je zračen veliki broj pacijenata, pa su i kvarovi neminovni", ističu iz KCCG.

Poručuju da su svi pacijenti kojima je propisan ovaj vid terapije obaviješteni da aparati trenutno ne rade i da će na vrijeme biti informisani o novom terminu zračenja.

"Nažalost, u pitanju su tehnički problemi, koji se dešavaju i očekivani su kada se radi sa ovako sofisticiranom medicinskom opremom", zaključuju iz KCCG.

Bonus video: