Amfilohije: Poštujem islam, to sam više puta i dokazao

"Ne ulazeći u motiv i ne sumnjajući u dobru namjeru ovom prilikom mu saopštavam da kada govorim o poturicama i turčenju slovenskog stanovništva govorim o vjekovnoj osmanskoj okupaciji ovih prostora, a ne o današnjim pripadnicima islamske vjere"
106 pregleda 80 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2014. 10:28h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije iznenađen je, kako je saopštio, ne samo reakcijom reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića "nego i tonom i sadržajem reakcije".

"Ne čudi me što dio savremenih bezbožnika ne samo da ne razumije biblijske riječi i istoriju trona Svetog Petra Cetinjskog i njegovog naroda, nego javno izražava ambiciju da, čak i uz prijetnje državnim organima, mitropolitu crnogorsko-primorskom, i to samo njemu, uskrati pravo na liturgijsku propovijed. Priznajem, takva metodologija i takav način reakcije me je začudio od uvaženog reisa Rifata ef. Fejzića".

Amfilohije dodaje da je i kao čovjek, i kao teolog, i kao episkop Crkve Hristove više puta do sada posvjedočio "svoj odnos prema islamu i Islamskoj zajednici i to ne samo u Crnoj Gori nego i malo šire".

"Podsjetiću uvaženog reisa Fejzića da sam sredinom sedamdesetih godina prošloga vijeka učestvovao na otvaranju Islamskog fakulteta u Sarajevu i da sam tom prilikom, pozvavši se na Svetog Makarija, govorio pred prepunim amfiteatrom profesora i studenata na temu: "Vidio si brata svoga vidio si Boga svoga", obrativši im se kao braći po Bogu i vječnoj sabraći. Bezbroj puta do sada sam svoj odnos prema islamskoj vjeri posvjedočio i na susretima sa poglavarima i velikodostojnicima Islamskih zajednica širom svijeta, pa i sa reisom Fejzićem, ali i njegovim časnim i čestitim prethodnikom Idrizom Demirovićem".

Mitropolit navodi da Fejzić, "očevidno, nije dobro shvatio sadržaj moje propovijedi na litiji na Mitrovdan u Kolašinu", kao i na Ilindan kod Crkve Ružice na Sinjavini.

"Žao mi je što se reis nije potrudio da pročita cjelokupan tekst nego je dio, istrgnut iz konteksta, prihvatio kao cjelinu. Nadam se da njegove reakcije nijesu sračunate na to da ih upotrebljava u rešavanju nagomilanih problema koje ima u Rožaju i na sjeveru Crne Gore. Ne ulazeći u motiv i ne sumnjajući u dobru namjeru ovom prilikom mu saopštavam da kada govorim o poturicama i turčenju slovenskog stanovništva govorim o vjekovnoj osmanskoj okupaciji ovih prostora, a ne o današnjim pripadnicima islamske vjere. Govorim, dakle, o pojavi koja je obilježila vjekove na ovim prostorima, a ne o konkretnim ljudima današnjice".

Amfilohije navodii da ga začuđuju "olaki sudovi reisa Fejzića".

"Kao prvog čovjeka Islamske zajednice koja je imala i ima svoje mjesto u Crnoj Gori još od vremena Kralja i Gospodara Nikole Petrovića do danas. Više je nego zabrinjavajuća reisova ambicija da mitropolitu crnogorsko-primorskom zabrani da govori o poturicama i poturčenjaštvu, ali taj princip ne želi da primijeni na sebe i to godinama unazad kada itekako govori i saučestvuje na skupovima, čak i partijskim, o pokrštavanjima, genocidu i zločinima u Plavu, Gusinju i Tomaševu. Nadam se da je vrijeme da shvatimo, na prvom mjestu mi koji imamo straha od Boga i od Sudnjeg dana, da je mnogo i premnogo složena ova naša priča. I da bi svi mi morali i trebali da se makar zamislimo, sebe radi i zajedničke naše budućnosti radi, nad Njegoševim krikom: ”Krst i luna, dva strašna simvola, njihovo je na grobnice carstvo”".

"Ne bih ovom prilikom detaljnije obrazlagao reisove tvrdnje da se islam na ovim prostorima nije širio mačem i silom, jer znam da je stradanje i pamćenje naroda mnogo dublje od površnih dnevno-političkih neoosmanskih opservacija. Šta bi bilo kada bi crnogorski mitropolit činjenicu da je na početku 21. vijeka medresa u Milješu nazvana po turskom sultanu Mehmedu Fatihu - osvajaču ovih prostora, tumačio kao što reis Fejzić tumači djelove istrgnute iz konteksta mojih besjeda? Ili, da ga zbog toga pitam da li mu je poznato da je davno prošlo vrijeme osmanskih osvajanja ovih prostora? U jedno, poštovani g. Fejzić, može biti siguran, prizivam Boga za svjedoka: Ono što želim sebi i svome vjernom narodu i svakome ljudskom biću, to isto želim, kako njemu, tako i svakome njegovome milome i dragome!", zaključuje se u saopštenju mitropolita Amfilohija.

Bonus video: