Fond zdravstva: Dovedeni smo u situaciju da ne možemo zakonski nabaviti lož ulje

Fond je, kako se navodi, blagovremeno objavio otvoreni postupak javne nabavke za nabavku mazuta i lož ulja za 2015. godinu, a javno otvaranje ponuda održano je 4. novembra, i za nabavku lož ulja dostavljena je jedna ponuda od ponuđača „Jugopetrol“ DOO Kotor
0 komentar(a)
Fond zdravstva, Foto: Boris Pejović
Fond zdravstva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.11.2014. 10:28h

Fond za zdravstveno osiguranje je, bez svoje krivice, doveden u situaciju u kojoj, na zakoniti način, u ovom trenutku ne može nabaviti potrebno lož ulje, a članovi Upravnog odbora podržali su što hitnije rješenje tog problema.

Iz Fonda je, povodom navoda u vezi sa nestašicom lož ulja u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore, saopšteno da su, nakon realizovanog postupka javne nabavke za nabavku lož ulja, Fond, kao naručilac, privredno društvo Vuk Petrol Kotor, kao dobavljač i Javne zdravstvene ustanove Crne Gore, kao korisnici, su 30. decembra prošle godine zaključili Ugovor o isporuci lož ulja, na godinu.

"Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza od dobavljača „Vuk Petrol“ DOO Kotor, u pogledu isporuke ugovorenog lož ulja, nakon više pisanih upozorenja dostavljenih ovom dobavljaču, Fond za zdravstveno osiguranje je 29. oktobra, raskinuo navedeni Ugovor o isporuci lož ulja", kaže se u saopštenju.

Fond je, kako se navodi, blagovremeno objavio otvoreni postupak javne nabavke za nabavku mazuta i lož ulja za 2015. godinu, a javno otvaranje ponuda održano je 4. novembra, i za nabavku lož ulja dostavljena je jedna ponuda od ponuđača „Jugopetrol“ DOO Kotor.

"S obzirom da je procijenjena vrijednost ovog postupka 2,6 mil/eura, koji podliježe kontroli postupka od Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, procjena je da se realizacija ovog postupka javne nabavke, može očekivati u decembru", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Fond se, u cilju prevazilaženja problema u isporuci lož ulja, shodno Zakonu o javnim nabavkama, obratio Upravi za javne nabavke, zahtjevom za davanje prethodne saglasnosti za sprovođenje hitnog pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje, za nabavku neophodnih količina lož ulja do realizacije započetog otvorenog postupka javne nabavke.

"Uprava za javne nabavke je aktom od 6. novembra obavijestila Fond za zdravstveno osiguranje da je potrebno zahtjev dopuniti i, da je pored već dostavljenih, potrebno dostaviti određene nove dokaze o ispunjenju uslova za primjenu navedenog postupka, koji zahtjevi su po mišljenju Fonda, neargumentovani i pravno neutemeljeni", dodaje se u saopštenju.

Fond se, nakon toga, hitno obratio Upravi za javne nabavke molbom da, uzimajući u obzir njihovu argumentaciju, pozivom na razloge izuzetne hitnosti za nabavkom lož ulja, još jednom razmotri prvobitno podnijeti zahtjev za davanje saglasnosti za sprovođenje pregovaračkog postupka za hitnu nabavku lož ulja za potrebe zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, kako bi izbjegli ugrožavanje zdravstvenog sistema.

"Od navedenog organa do danas nijesmo dobili odgovor, što dovoljno govori o potpunom obesmišljavanju traženog zakonom propisanog hitnog postupka javne nabavke, u ovom slučaju", ocijenjeno je iz Fonda.

Fond je, kako je saopšteno, zbog tih okolnosti, bez svoje krivice doveden u situaciju da, u ovom trenutku, na zakonom propisan način ne može izvršiti nabavku potrebnog lož ulja.

"Uzimajući u obzir činjenice da trenutno ne postoji punovažan ugovor o isporuci lož ulja, da saglasnost Uprave za javne nabavke za sprovođenje pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje za hitnu nabavku lož ulja za potrebe zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori još nijesmo dobili, da započeti postupak nabavke lož ulja za 2015. godinu još nije okončan", kaže se u saopštenju.

Direktor Fonda je, na sjednici u srijedu, sa tom situacijom upoznao i članove Upravnog odbora.

"Oni su dali punu podršku da se, pod hitno, u dogovoru sa nadležnim državnim institucijama razriješi ova problematika, obzirom da je počela grejna sezona".

Bonus video: