Hemomont: Kvalitetom proizvoda do liderske pozicije

Od 2006. godine, Hemomont je dio njemačke farmaceutske grupacije Štada, koja je peta na svjetskoj listi generičkih farmaceutskih kompanija. Proizvodi Hemomonta izvoze se u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, Rumuniju, Azerbejdžan, Rusiju i Ukrajinu
431 pregleda 3 komentar(a)
Hemomont proslava, Foto: Luka Zeković
Hemomont proslava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.11.2014. 21:12h

Hemomont, prva fabrika ljekova u Crnoj Gori, član Hemofarma i Štada grupe, obilježio je danas 20 godina postojanja i uspješnog rada, a njegovi predstavnici najavili su nova ulaganja od 5,2 miliona eura.

Iz kompanije, lidera po učešću proizvoda na domaćem tržištu, poručili su da će im prioritet ostati proizvodnja kvalitetnih, bezbjednih i dostupnih lijekova, uz širenje palete proizvoda.

Izvršni direktor Hemomonta, Snežana Perović, podsjetila je da je proizvodnja na početku obuhvatala samo deset osnovnih infuzionih rastvora. Hemomont danas proizvodi 54 preparata, među kojim su infuzije, oftalmološki preparati, kapi za nos, sirupi, kapsule, tablete i film tablete - cefalosporinski antibiotici.

"Ponosni smo što smo tokom 20 godina petostruko povećali proizvodni portfolio, ali i broj zaposlenih, kojih sada ima 140. Godišnja proizvodnja Hemomonta sada iznosi oko deset miliona pakovanja, od čega se 85 do 90 odsto izvozi na evropska tržišta, čime dajemo veliki zamajac privrednom razvoju Crne Gore i predstavljamo primjer uspješne priče u okviru šire grupacije kojoj pripadamo", saopštila je Perović na svečanosti povodom 20 godina uspješnog poslovanja.

Stalne inovacije u pogone i, kako je dodala, širenje portfolija neophodne su kako bi Hemomont nastavio da ide u korak sa sve zahtjevnijim trendovima u farmaciji.

Generalni direktor Hemofarma, Ronald Seeliger, rekao je da je Hemomont dokazao da je moguće biti pionir i pokretač jedne nove industrije i razvijati se zajedno tokom 20 godina.

"Sa dolaskom Štada grupe 2006. godine, donijeli smo dodatna znanja i zahtjevne standarde, ali i investicije, koje u posljednjih osam godina premašuju četiri miliona EUR. Na pragu treće decenije planiramo značajno ulaganje, vrijednosti 5,2 miliona eura, u proizvodnju sterilnih nazalnih sprejeva, čime ćemo dodatno osnažiti poziciju Hemomonta i Hemofarma, ali i farmaceutske industrije Crne Gore, koja ima veliki potencijal razvoja", poručio je Seeliger.

Godinu jubileja obilježiće i početak rada na projektu izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, čime će Hemomont još jednom potvrditi svoju ekološku opredijeljenost.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović rekao je da mu je drago što crnogorski zdravstveni sistem ima temelj moderne farmaceutske industrije kakav je Hemomont, koji već 20 godina uspješnim radom daje doprinos crnogorskom zdravstvenom sistemu.

"Kvalitetni, bezbjedni i dostupni ljekovi, proizvedeni po najstrožijim evropskim standardima, stavljaju Crnu Goru na evropsku i svjetsku mapu farmaceutske industrije", kazao je Radunović.

Farmaceutska industrija jedan je od pet najvažnijih sektora u Evropskoj uniji, za koji se procjenjuje da će biti ključ ponovnog pokretanja evropske i svjetske privrede. Na ulasku u treću deceniju, iz prve crnogorske fabrike ljekova poručuju da, uz vrhunski kvalitet proizvoda, žele da ostanu pouzdan i poželjan partner nadležnim institucijama u očuvanju zdravlja građana.

Hemomont je osnovan 11. novembra 1994. godine, kao prva fabrika ljekova u Crnoj Gori.

U vlasničkoj strukturi Hemomonta su regionalna farmaceutska kompanija Hemofarm, sa sjedištem u Vršcu, Vlada Crne Gore i Fond za zdravstvo Crne Gore.

Sjedište kompanije je u Podgorici. Hemomont je lider po učešću svojih proizvoda na crnogorskom tržištu. Kompanija je nedavno dobila i prvi EU sertifikat za standard dobre prakse (GMP).

Od 2006. godine, Hemomont je dio njemačke farmaceutske grupacije Štada, koja je peta na svjetskoj listi generičkih farmaceutskih kompanija. Proizvodi Hemomonta izvoze se u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, Rumuniju, Azerbejdžan, Rusiju i Ukrajinu.

Bonus video: