USPNFT tvrdi: Slovenačka uprava ne provjerava "Agoras"

Slovenci nijesu traži li informacije od USPNFT
71 pregleda 0 komentar(a)
Vesko Lekić, Foto: Savo Prelević
Vesko Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2014. 19:20h

Povodom teksta "Pod lupom uplate od skoro 700.000", objavljenog 29. oktobra, u kome stoji da slovenačka Kancelarija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma provjerava barsku firmu “Agoras”, reagovala je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (USPNFT), na čijem čelu je Vesko Lekić:

"USPNFT nije provjeravala pomenuto lice niti je primila zahtjev za dostavu podataka od kolega iz Slovenije. Takođe iz USPNFT nije saopšteno da zbog tajnosti ne mogu da saopšte informacije o eventualnim provjerama konkretno te firme. Finansijsko obavještajna služba Slovenije (FOS), kao i sve finansijsko obavještajne službe, koristi informacije i podatke koji su označeni određenim stepenom tajnosti.

Davanje podataka trećim licima o transakcijama i predmetima koji se obrađuju u organu, a uz to imaju i stepen tajnosti, nije u skladu sa zakonima i međunarodnim propisima. Nikakve informacije, dakle, službenim putem nijesu u vezi sa navedenom kompanijom razmjenjivane, a nijesu ni na bilo koji drugi način, s obzirom na to da po procedurama i propisima EGMONT GRUPE, informacije razmijenjene putem međunarodne saradnje, a koje se nalaze u posjedu FOS, moraju biti razmijenjene i lcorišćene u skladu sa relevantnim procedurama. Prema slovenačkom zakonodavstvu, obveznici moraju da prijave FOS-u sve transakcije čija vrijednost prelazi 30.000 eura, a koje su namijenjene pravnim ili fizičkim licima sa sjedištem privremenim ili stalnim boravkom u državama sa većim rizikom od pranja novca i/ili finansiranja terorizma. U skladu sa odlukom parlamenta Slovenije, ove transakcije moraju biti objavljene na internet portalu FOS-a.

Dakle, kompanije se stavljaju na tu listu zbog transakcija povezanih sa kompanijama sa sjedištem u državama za koje postoji veći rizik od pranja novca i/ili finansiranja terorizma. Kako je prema procjenama međunarodnih organizacija i Panama jedna od potencijalno rizičnih država, pomenuta kompanija iz Bara se našla na toj listi, ali ne zato što su obavljene transakcije potencijalno sumnjive. U svakom slučaju, kada bi se procijenilo da su transakcije sa liste sumnjive, bile bi predmet detaljnih provjera i analiza".

Bonus video: