Jevrejska zajednica očekuje saradnju sa svim ministarstvima

Raičević je pohvalio uspješnu saradnju sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i zahvalio se ministru Suadu Numanoviću i Vladi Crne Gore na ažurnom odnosu prema Jevrejskoj vjerskoj zajednici
139 pregleda 0 komentar(a)
Đorđe Raičević, Mješovita komisija, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Đorđe Raičević, Mješovita komisija, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 12.11.2014. 17:19h

Potpredsjednik Jevrejske zajednice Đorđe Raičević očekuje da će saradnja, koja je sve intenzivnija od registrovanja te zajednice, osim sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, biti ostvarena i sa ostalim ministarstvima i organima Vlade Crne Gore, koji budu uključeni u njen rad, kroz uzajamno uvažavanje i dijalog.

Jevrejska zajednica tu saradnju, kako je saopšteno na drugoj sjednici Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa sa Vlade Crne Gore, prepoznaje najprije sa Ministarstvom prosvjete i Mininistarstvom kulture.

Raičević je pohvalio uspješnu saradnju sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i zahvalio se ministru Suadu Numanoviću i Vladi Crne Gore na ažurnom odnosu prema Jevrejskoj vjerskoj zajednici.

"Na sastanku je istaknut događaj od izuzetne važnosti, kako za Jevrejsku zajednicu, tako i za našu zemlju. Radi se o Sefer Tori, jednoj od glavnih relikvija Jevreja, dokumentu koji se piše na pergamentu i čija izrada traje gotovo godinu dana i isključivo u Izraelu, koji će kao poklon Jevrejske zajednice u Mađarskoj krajem ovog mjeseca doći u Crnu Goru. Ova relikvija dio je liste nacionalnog blaga Mađarske, a time što ovom prilikom postaje i kulturno blago Crne Gore, postaje kulturno dobro od međunarodnog značaja“, navodi se u saopštenju je Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Druga tema sastanka odnosila se na oblast obrazovanja i prijedlog da se obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta, 27. januar u školama, a ujedno da se nađu načini da se ovoj temi da više prostora u obrazovniom nastavnom programu.

Dogovoreno je da se preduzumu zajedničke aktivnosti u vezi sa obilježavanjem 27. januara i u našoj zemlji.

"Crne Gora i Jevrejska zajednica prepoznate su ne samo kao vrsta zajednice sa lokalnim djelovanjem, već ona koja kvalitetno i uspješno funkcioniše i na regionalnom i na međunarodnom nivou, doprinoseći na taj način afirmaciji Crne Gore i van njenih granica, u kompletnom jevrejskom svijetu", piše u saopštenju.

Na sjednici Mješovite komisije, pored Raičevića, bili su predstavnice ministarstava kulture, prosvjete i ljudskih i manjinskih prava na čelu sa Biljanom Pejović ko-predsjedavajućom Mješovite komisije.

Bonus video: