Klub Velika: Rastoder se ruga žrtvama i provocira potomke

U "Klubu Velika" su istakli da će učiniti sve da se do kraja rasvijetli stravični zločin koji je zadesio ovaj kraj
416 pregleda 20 komentar(a)
Velika, Foto: Velika.me
Velika, Foto: Velika.me
Ažurirano: 12.11.2014. 10:54h

Nevladino udruženje „Klub Velika“ reagovalo je povodom teksta "Postoji li "moj" ili "tvoj" zločin?" zahtijevajući od autora Šerba Rastodera da se javno izvini Veličanima zbog, kako su naveli, promocije neistina i govora mržnje uvijenog u „naučničko“ citiranje teoretičara, i falsifikovanja činjenica.

"Udruženje koje okuplja Veličane iz čitavog svijeta, te potomci i srodnici žrtava nacističkog genocida 28. jula 1944. u Velici zbog ovog i ovakvih učestalih omalovažavanja, ali i zlonamjernog plasiranja krivotvorenih informacija i nagađanja o broju žrtvama, zahtijevaju da se konačno otkrije puna istina o ovom genocidnom zločinu, koji prema međunarodnom, a i svakom drugom pravu nikada ne zastarijeva.

Suprotstavljajući se svakom minimiziranju žrtava Pokolja u Velici i vrijeđanju osjećanja svih Veličana, podsjećamo da je, zarad bratstva i jedinstva, pet decenija nakon Drugog svjetskog rata, svaki glas koji je ukazivao na ovaj genocid bio nasilno ućutkan. To što istina o ovom zločinu genocida nije utvrđena toliko dugo vremena, ostavlja prostor da se Rastoder i slični njemu pod maskom akademskih titula rugaju žrtvama i provociraju njihove potomke", naveli su u udruženju.

U "Klubu Velika" su istakli da će učiniti sve da se do kraja rasvijetli stravični zločin koji je zadesio ovaj kraj.

"U toj namjeri, pokrećemo Inicijativu, koju će „Klub Velika“ predati nadležnim organima u Crnoj Gori i opštini Plav.

Pozivamo sve građane i dijasporu Crne Gore da podrškom ovoj Inicijativi preko našeg sajta www.velika.me pomognete u ostvarenju sedamesetogodišnje želje stanovnika Velike da se rasvijetli ovaj genocid i time žrtve, konačno, nađu vječni mir", stoji u saopštenju.

U ovoj organizaciji podsjećaju da "nacistički genocid u Velici 28. jula 1944. godine prevazilazi lokalne okvire i opominje", te zahtijevaju:

1. Da Vlada Crne Gore formira državnu komisiju, u kojoj bi bili i kvalifikovani Veličani, sa zadatkom:

- da se utvrdi tačan broj poginulih u genocidu, sa osnovnim ličnim podacima žrtava;

- da se utvrdi koje su sve vojne jedinice počinile ovaj zločin, kao i njihov komandni kadar i sastav, sa ličnim podacima svih njihovih pripadnika u periodu genocida u Velici;

- da se rasvijetli motiv tog zločina, koji se po monstruoznosti i srazmjerno broju stanovnika smatra jednim od najtežih na prostorima Jugoslavije.

2. Da Vlada Crne Gore, u saradnji sa potomcima, podigne dostojan spomenik/memorijalni centar žrtvama genocida u Velici.

3. Pozivamo Islamsku zajednicu u Crnoj Gori da se jasno i nedvosmisleno ogradi od genocida i osudi zločin protiv čovječnosti, koji su Bošnjaci/muslimani u sastavu jedinica nacističke Njemačke počinili nad civilnim veličkim pravoslavnim stanovništvom.

4. Budući da je od ukupnog broja 814 stradalih stanovnika sadašnjih opština Plav i Gusinje u Drugom svjetskom ratu, samo u Veličkom pokolju ubijeno dvije trećine nejači našeg sela, zahtijevamo da matična opština Plav 28. jul proglasi za Dan sjećanja na žrtve genocida u Velici.

Bonus video: