Država mora da garantuje sigurnost građanima

Postoji opasnost od samoorganizovanja građana ako ih država ne zaštiti...
84 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Branislav Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.11.2014. 15:23h

Udruženje pravnika pozvalo je državne organe da obezbijede sigurnost građana, ističući da dobijaju prijave koje ukazuju na učestale neriješene provale u pojedinim opštinama.

Potpredsjednik Udruženja Branislav Radulović rekao je "Vijestima" da postoji opasnost od samoorganizovanja građana ako ih država ne zaštiti.

"Država je dužna da sprovede ustavnu obavezu da osigura ličnu i imovinsku sigurnost građana. Da službe bezbjednosti mogu biti vrlo efikasne pokazuje primjer 'parade ponosa' kada je policija preventivno djelovala i eliminisala opasnost od izvršenja krivičnih djela", kazao je Radulović.

On je rekao da Udruženje u posljednje vrijeme češće pozivaju građani koji “ukazuju na krivična dijela koja narušavaju ličnu i imovinsku sigurnost, kao što je to nedavno bilo u Danilovgradu“.

Radulović pojašnjava da im građani prijavljuju provale u kuće i “sitne krađe”, prilikom kojih nastaje značajna šteta na objektima.

"Počinioci su uglavnom povratnici ili lica koja imaju problema sa drogom, a uvećava se i broj maloljetnika, za koje građani znaju identitet ili koja su kao 'problematična' poznata policiji. Građani posebno prigovaraju na činjenicu da ova lica policija ili 'ne pronalazi' ili tretira kao 'sitne provalnike' koje nakon operativne obrade puštaju na slobodu, dok tužilaštvo ovakve slučajeve često ne goni po službenoj dužnosti”, ističe Radulović.

On je dodao da su dva razloga zbog kojih dolazi do porasta obijanja kuća:

“Socijalni, jer je društveno raslojavanje mnoge gurnulo ispod granice siromaštva i 'spas' traže u nezakonitom sticanju imovine i osjećaj sigurnost kriminalaca da neće biti uhvaćeni i sankcionisani”, istakao je Radulović, upozoravajući da upravo nekažnjavanje provalnika može dovesti do samoorganizovanja građana.

“Bahatost krimnalaca i osjećaj da su nedodirljivi dobila je te razmjere da su nerijetki slučajevi da se jedna kuća u kratkom vremenskom intervalu obije više puta ili da se u jednoj noći pljačka izvrši u čitavom naselju“, ukazuje potpredsjednik Udruženja pravnika

Bonus video: