LGBT Forum Progres: Baković nerad hoće da predstavi kao pritisak

Prema navodima LGBT Foruma Progres, osoblje kafića je dobilo instrukciju da onemogući boravak u ovom lokalu građanima uglavnom Sirije koji su tražioci azila u Crnoj Gori. Osoblje Banje je nagiralo te optužbe
0 komentar(a)
kafe Banja, Foto: Luka Zeković
kafe Banja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.11.2014. 16:54h

Ombudsman Šućko Baković po svaku cjenu želi da svoj nerad, neposvećenost ustavnoj i zakonskoj funkcijii i lična totalitaristička uvjerenja predstavi kao navodnu negativnu kampanju i pritisak na njegov rad, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Iz LGBT foruma progres ranije je saopšteno da je više od 20 članova te i organizacije LGBTIQ socijalni Centar podnijelo Bakoviću pojedinačne pritužbe zbog navoda o postojanju diskriminacije u kafiću Banja u Podgorici.

Iz Institucije Zaštitnika saopšteno je da je pokrenut ispitni postupak povodom navodne diskriminacije u ugostiteljskom objektu Banja u Podgorici koji će, kako su naveli, sprovesti profesionalno i nezavisno.

Prema njihovim riječima, podnošenjem tolikog broja pritužbi iste sadržine, povodom istog događaja od iste NVO, preuranjenim zaključivanjem i javnim saopštenjem u kome se unaprijed na negativan način ocjenjuje rad institucije, pritisak je i nastavak organizovane hajke na instituciju Zastitnika.

Iz LGBT Foruma kazali su da ne pristaju i ne prihvataju manipulacije kojima je, kako su kazali, sklon Baković.

"Očigledno je da on želi po svaku cjenu svoj nerad, neposvećenost ustavnoj i zakonskoj funkciji i nažalost lična totalitaristička uvjerenja, da predstavi kao navodnu negativnu kampanju i pritisak na njegov rad", kaže se u saopštenju. Iz Foruma Progres rekli su da je poražavajuće da Bakovića, Ombudsmana Crne Gore, treba stalno da podsjećaju da njegov mandat nije da kontroliše građane i organizacije civilnog drustva koje se bave unapređenjem prava tih građana, niti da ocjenjuje njihov profesionalizam i stručnost, već da mu je mandat da štiti prava i slobode građana, kontrolišući rad organa vlasti.

"LGBT Forum Progres kontinuirano i argumentovano je ukazao na brojne propuste u radu Zaštitnika. To je potvrđeno i u brojnim drugim relevantnim izvještajima koji su kreirani izvan uticaja naše organizacije. Mi imamo suštinski i životni interes, da institucija Zaštitnika bude operativna i djelotvorna", ukazali su iz te NVO.

Kako su naveli, njihova pažnja isključivo je u cilju unapređenja njihove posvećenosti, jačanja kapaciteta i diskontinuiteta sa ranijim praksama i neradom.

U Forumu tvrde da je Ombudsmanovo saopštenje puno nepotrebne i netačne statistike. »Pritužbe su podnijete individualno od strane 20 različitih osoba a ne od strane jedne NVO, ali to svakako ne mijenja suštinu«.

"Suština je, da je Ombudsman upoznat sa incidentom i da nije reagovao, kako je i kada trebalo. Mi, u Forumu Progres, aplaudiraćemo Bakoviću na svakom njegovom dobrom potezu", dodali su u saopštenju, navodeći da nema potrebe da negoduje kada je argumentovano u kontinuitetu prozvan za nerad.

Iz Foruma su podsjetili na zakonsku odredbu koja propisuje da “Ako pritužba ne sadrži sve potrebne podatke ili je nerazumljiva, Zaštitnik može od podnosioca zatražiti da je u određenom roku dopuni.”

"Podsjećamo da u obraćanju Forumu Progres nijeste koristili tu odredbu Zakona.Već skoro godinu Ombudsman ne postupa po pritužbama koje naša organizacija podnosi, pa znajući za ovlašćenja koja ima kao centralna institucija kada je riječ o diskriminaciji, naši članovi su revoltirani pasivnošću ove institucije, odlučili da individualno podnesu pritužbe", kaže se u saopštenju

Iz Foruma su odgovorili Bakoviću da se ne radi se o “nastavku organizovane hajke”, već o buntu njihovih članova izazvanim neradom Ombudsmana.

Ombudsman utvrđuje da li su u kafeu "Banja" diskriminisali goste

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, pokrenuo je ispitni postupak povodom navodne diskriminacije u ugostiteljskom objektu Banja u Podgorici koji će, kako su naveli, sprovesti profesionalno i nezavisno.

Iz LGBT Foruma Progres ranije je saopšteno da je više od 20 članova te i organizacije LGBTIQ socijalni Centar podnijelo Bakoviću pojedinačne pritužbe zbog navoda o postojanju diskriminacije u kafiću Banja u Podgorici.

Prema njihovim navodima, osoblje kafića je dobilo instrukciju da onemogući boravak u ovom lokalu građanima uglavnom Sirije koji su tražioci azila u Crnoj Gori. Osoblje Banje je nagiralo te optužbe.

Iz kancelarije Ombudsmana su kazali da je stiglo 38 mailova iste sadržine koje su uputili direktor Foruma Progres Stevan Milivojević, 12 osoba u ime iste nevladine organizacije, tri osobe u ime LGBTIQ Socijalni centar i jedan od Zdravka Cimbaljevića.

„Analizom poruka, koje su označene kao pritužbe zbog diskriminacije, utvrđeno je da se radi o 17 pritužbi identične sadržine, da su poslate sa 17 elektronskih adresa“, piše u saopštenju.

Navodi se da su one poslate po dva puta sa iste adrese, a jedna, sa potpisom Elmira Đokovića šest puta.

„Jedna pritužba poslata je od J.P, koja je prethodno njoj proslijeđena od Stevana Milivojevića, a potpisana trećim imenom. Nijedan podnesak nije sačinjen u propisanoj formi pritužbe, niti sadrži sve potrebne podatke“, precizira se u saopštenju.

Kako su naveli, taj nedostatak nije takav da se ne može ispraviti.

„Od jedne NVO koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava i kojoj je i ranije ukazivano šta sve treba da sadrži pritužba da bi Zaštitnik, shodno zakonu mogao postupati, očekuje se više profesionalizma i stučnosti“, ocijenili su oni.

Prema njihovim riječima, podnošenjem tolikog broja pritužbi iste sadržine, povodom istog događaja od iste NVO, preuranjenim zaključivanjem i javnim saopštenjem u kome se unaprijed na negativan način ocjenjuje rad institucije, pritisak je i nastavak organizovane hajke na instituciju Zastitnika.

Bonus video: