Fejzić: Da li Amfilohije poziva na linč muslimana?

Dvije su opake i otrovne bolesti harale ovim prostorima - "poturčenjaštvo" i "brozomora", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u subotu u Kolašinu u besjedi povodom slave hrama Svetog Dimitrija
220 pregleda 33 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2014. 12:48h

Islamska zajednica Crne Gore reagovala je danas na izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je u subotu u Kolašinu kazao kako je prelazak na islam na prostorima te zemlje, ili kako je nazvao čitav proces "poturčenjaštvo", bolest.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kazao je za agenciju Anadolija da je posljednja izjava mitropolita Amfilohija, klasičan primjer govora mržnje.

Služeći liturgiju u Kolašinu u subotu, mitropolit Amfilohije je poručio da su prostorom Crne Gore u prošlosti harale dvije bolesti, a da je jedna poturčenjaštvo.

"Dvije su opake i otrovne bolesti harale ovim prostorima - "poturčenjaštvo" i "brozomora", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u subotu u Kolašinu u besjedi povodom slave hrama Svetog Dimitrija.

Fejzić je za Anadoliju kazao da ako postoji bolesti u vjeri, to je onda blagoslovljenje zločina iz crkve, što su kako kaže činile kolege mitropolita Amfilohija.

On poziva državne organe Crne Gore da se "pozabave ovakvim izjavama".

"Na svakom skupu na kojem je on prisutan, njegove izjave se pretvore u govor mržnje. Ne znam zbog čega je to izraženo u zadnje vrijeme, ali je nažalost tako. Želim da podvučem da je izjava mitropolita Amfilohija govor mržnje, a sa ovim bi se trebali pozabaviti i ostali državni organi u Crnoj Gori, jer na ovakav način on ponižava i vrijeđa muslimane, a skoro smo imali priliku da čujemo njegovu izjavu o istragama poturica. Ja sada pitam da li je ovo neki poziv na linč muslimana? Zna li mitropolit Amfilohije da su devedesete godine iza nas, da živimo u novim okolnostima?“, kazao je Fejzić.

On je kazao i da se vjera islam na ovim prostorima nije širila mačem i silom.

Bonus video: