Program stručnog osposobljavanja: Prijave isključivo putem portala eUprave

Prijava korisnika trećeg ciklusa Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem ptrajaće do 20.novembra
472 pregleda 0 komentar(a)
biznismen, posao, Foto: Shutterstock
biznismen, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2014. 13:15h

Prijavljivanje za Program stručnog osposobljavanja vrši se isključivo putem portala eUprave, saopštila je savjetnica Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Zorica Zeković.

U skladu sa Zakonom o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem realizovaće se, po treći put, Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanje.

Prijava korisnika trećeg ciklusa Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počela je u ponedjeljak, 20. oktobra i trajaće do 20.novembra.

Kako je naglasila Zeković, osobe sa stečenim visokim obrazovanjem i bez radnog iskustva se za učešće u programu prijavljuju isključivo putem Portala elektronske uprave, na adresi www.euprava.me.

"Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije je preko Portala eUprave razvilo informacioni sistem koji je podržao upućivanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem na stručno osposobljavanje. Osnovno polazište pomenutog informacionog sistema jeste kreiranje jedinstvenog centralizovanog Registra svršenih visokoškolaca, kao i Registra svih državnih institucija i privatnih subjekata koji su zainteresovani za primanje svršenih visokoškolaca u pripravnički staž. Na ovaj način su elektronskim putem sistemski povezane institucije koje su uključene u program,kao što su Zavod za zapošljavanje, Uprava za kadrove i Ministarstvo prosvjete", kazala je Zeković.

Kako bi uspješno izvršio prijavu na Program stručnog osposobljavanja korisnik mora posjedovati profil na Portalu eUprave.

"Profil na Portalu eUprave se kreira jednostavno preko svoje mail adrese. Nakon registracije na Portalu korisnik dobija aktivacioni link na svom mail nalogu preko kojeg aktivira svoj profil. Nakon aktivacije profila korisnik se prijavljuje na Program strucnog osposobljavanja. Nakon uspješno obavljena prva dva koraka, korisnik dobija listu u kojoj su navedeni svi poslodavci koji su tražili osobe koje su završile određeni studijski program, na osnovu kojih korisnik označava svojih sedam preferenci za stručno osposobljavanje po redosljedu prioriteta", objašnjava Zeković.

Nakon zatvaranja izbora, dodaje ona, sedam preferenci od strane korisnika 20. novembra, Informacioni sistem na Portalu elektronske uprave će automatski generisati rang listu koja će "povezati" poslodavce i korisnike na osnovu prosječne ocjene ostvarene tokom studiranja i iskazanih preferenci.

"U trećem ciklusu, poslodavci su prijavili ukupno 6.930 mjesta za stručno osposobljavanje. Broj prijavljenih mjesta je veći u odnosu na prethodna dva ciklusa, s obzirom da je u 2012. godini broj oglašenih mjesta bio 5.317, dok je u 2013. godini iznosio 5.800. Najveći broj prijavljenih poslodavaca je iz privatnog sektora, što je od početka Programa postavljeno kao jedan od primarnih ciljeva, imajući u vidu da upravo taj sektor treba aktivno da učestvuje u stručnoj obuci mladih i otvaranju novih radnih mjesta", istakla je Zeković.

Ukupan broj prijavljenih visokoškolaca do 7. novembara iznosio je 2.694, sa tendencijom rasta.

"Od toga, ukupan broj onih koji su diplomu stekli na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori je 2.127, dok je broj onih koji su diplomu stekli na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore 567. Kada su u pitanju državne institucije, najveći broj visokoškolaca, njih 398, se do sada prijavio za stručno osposobljavanje u obrazovnim ustanovama", naglasila je Zeković.

Bonus video: