Grip doprinio da umre još troje ljudi?

Naložena obdukcija dva dječaka, koji su imali grip A i respiratorni sincicijalni virus. Broj oboljelih će da raste u narednom periodu
5361 pregleda 0 komentar(a)
U Dječjoj bolnici 101 pacijent, nema životno ugroženih, Foto: Luka Zeković
U Dječjoj bolnici 101 pacijent, nema životno ugroženih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2019. 08:29h

Desetomjesečni dječak, koji je preksinoć preminuo u Dječjoj bolnici Kliničkog centra (KC), nije imao grip već je bio pozitivan na respiratorni sincicijalni virus. To je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za medije saopštio direktor Dječje bolnice Saša Radović.

KC je naložio sudsko - medicinsku obdukciju tijela dječaka, kao i dvoipogodišnjaka koji je bio prva žrtva gripa tipa A.

U međuvremenu se utvrđuje da li je grip doprinio smrti tri osobe - starosti 55, 82 i 83 godine, koje su imale niz hroničnih oboljenja i preminule su ove sedmice u KC.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da je respiratorni sincicijalni virus, izolovan kod desetomjesečne bebe, veoma poguban i opasan za novorođenčad u tom uzrastu. Pojasnio je da taj virus, za razliku od gripa, nema epidemijski potencijal.

Na liječenju u Kliničkom centru je 19 pacijenata sa simptomima gripa.

Radović je kazao da je u Dječjoj bolnici juče bilo hospitalizovano 101 dijete. Pojasnio je da šestoro ima grip tipa A, da su dobrog zdravstvenog stanja i da se petoro planira za otpust. Dodao je i da petoro ima respiratorni sincicijalni virus i da bi troje trebalo da bude otpušteno na kućno liječenje. Istakao je da nijedno dijete nije životno ugroženo.

Virus nije opasniji u odnosu na prošlogodišnji

Begić je objasnio da se Crna Gora nalazi u uzlaznoj fazi epidemije i da će broj oboljelih u narednim sedmicama da raste, što je uobičajeno za ovo doba godine.

Saopšteno je da je od ponedjeljka do četvrtka veče kod izabranih doktora registrovano 210 pacijenata sa simptomima nalik gripu, dok ih je prošle sedmice bilo 169.

“Pojavila se dezinformacija na društvenim mrežama da se radi o nekom novom soju virusa gripa. Ono što smo mi izolovali je grip tipa A. Nije uočeno da postoje epidemiološke karakteristike, koje bi ukazivale da se radi o nekom novom, agresivnom soju ili soju koji vodi porijeklo sa životinja, što je najopasnija epidemiološka situacija kada dođe do pojave ptičje ili drugih influenci. Radi se o soju koji je bio u cirkulaciji kod nas i čija aktivnost se bilježi svuda u regionu. Apsolutno nije opasniji u odnosu na prošlu godinu”, istakao je Begić.

Iz Instituta su “Vijestima” ranije saopštili da nakon pandemije 2009. grip u Evropi ponovo ima sezonski epidemijski karakter.

Broj oboljelih od gripa u prethodnih 13 godina značajno je varirao. Tako 2006. nijedan građanin nije obolio od sezonskog gripa, dok su 2009. registrovana čak 18.393 slučaja.

Na pitanje da li i na koji način vremenski uslovi imaju uticaj na povećanje ili smanjenje broja oboljelih, ranije su odgovorili da sunčano i vjetrovito vrijeme uništava viruse i onemogućava im razmnožavanje, dok u hladnom i vlažnom okruženju preživljava od pet do šest časova.

Vakcina protiv gripa

Epidemiolog je kazao i da je do sada, u ovoj sezoni virusa gripa, potrošeno 15.000 doza vakcine. Dobar dio doza, tvrdi Begić, potrošen je za dječju populaciju, uglavnom mališane sa hroničnim bolestima.

Vakcinu protiv gripa, prema preporukuma Instituta, treba da prime sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog i kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobe koje se liječe od metaboličkih poremećaja kao što je dijabetes i one sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i ćelije. Vakcinu treba da prime i sve starije osobe od 65 godina, hronično oboljeli koji žive u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici i saradnici.

“Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, u saglasnost sa ginekologom koji vodi trudnoću, kao i djece uzrasta do šest mjeseci do pet godina”, saopšteno je iz Instituta.

Begić je rekao da je Crna Gora po pitanju vakcinacije specifična i da posljednjih godina imamo pad obuhvata sa svim vakcinama iz programa obaveznih imunizacija. Kazao je da je dvocifren broj trudnica ove godine primio vakcinu protiv gripa.

Pojasnio je i da nijedna država ne propisuje vakcinaciju protiv gripa kao obaveznu, ali da je preporuka da uvijek treba insistirati i prednost pri imunizaciji dati djeci sa hroničnim bolestima, jer su najpodložniji i najslabija grupa stanovništva kod koga grip može da izazove najopasnije ishode i kompikacije.

Simptomi i liječenje

Prema riječima Begića, ove godine je započeta kampanja društvenog distanciranja, čiji je cilj da edukuju stanovništvo da se sa simptomima gripa ne ide nigdje iz kuće a pogotovo ne u bolnicu.

“I zaista, na taj način smo dobar dio vremena uspjeli da držimo grip u bolničkim uslovima pod kontrolom”, kazao je Begić.

Istakao je i da se sa simptomima gripa ne ide ni kod izabranog doktora.

“Konsultacija se može obaviti telefonom, u slučaju da dođe do pogoršanja kliničke slike, odnosno nedostatka daha, ubrzanog disanja... Tada se dijete ili odrasli javljaju ljekaru kako bi se na vrijeme započelo sa terapijom. Do tada, samo simptomatska terapija”, istakao je Begić.

Simptomi gripa uključuju groznicu, odnosno temperaturu višu od 38 C, osjećaj hladnoće, drhtavicu, opštu slabost, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, kašalj, curenje ili začepljenost nosa.

Prema preporukama Instituta, osobe koje imaju ove simptome treba da odmaraju, unose veće količine tečnosti, snižavaju tjelesnu temperaturu tuširanjem u mlakoj vodi, hladnim oblogama i ljekovima kao što su paracetamol i ibuprofen.

Pacijentima se preporučuje da ostanu kod kuće i izvjegavaju kontakte sa zdravim osobama, nošenje hirurške maske, prikrivanje maramicom usta i nosa pri kijanju i kašljanju, često pranje ruku sapunom i vodom.

Oboljeli od gripa treba da ostanu kod kuće 24 sata nakon normalizacije temperature.

Od gripa se umire, to je najopasnija zarazna bolest

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje je rekao da se grip i druge zarazne bolesti u našem društvu shvataju kao vrlo bezazlene i prolazne zarazne bolesti.

“Nažalost, od gripa se umire i u svijetu i naučni konsenzus u svijetu je postignut da je grip najopasnija zarazna bolest, kako zbog masovnosti, tako zbog svih moguićih komplikacija”, kazao je Begić.

Bonus video: