Crnogorski pomorci bez posla zbog nerada države

Pomorci mogu da tuže državu koja im je na ovaj način uzela hljeb iz ruku...
51 pregleda 28 komentar(a)
brod
brod
Ažurirano: 10.11.2014. 06:58h

Činjenica da Crna Gora još nije ratifikovala Konvenciju o radu pomoraca (MLC 2006), koju izdaje Međunarodna organizacija rada (ILO), skupo će koštati naše pomorce koji plove na brodovima država koje su već prihvatile taj međunarodno obavezujući dokument.

Tivćanin A.P. već je od menadžmenta italijanske kompanije “Augusta Offshore” za koju plovi pet godina, obaviješten da se više ne može ukrcati na njihove brodove, dok Crna Gora čije papire A.P. ima, ne ratifikuje MLC 2006 konvenciju.

“Žao nam je, ali italijanska zastava više ne priznaje validnost ovih dokumenata jer oni nisu usklađeni sa odredbama MLC 2006 konvencije”, kaže se u mejlu koji je A.P. dobio od menadžera za ukrcaj posada kapetana Luiđija Porcija.

Tivćanin kaže da je trebalo da se ukrca 6. decembra, ali je od 18. novembra primjena MLC 2006 postala obavezna za sve države koje su je ratifikovale, pa tako i Italiju.

Konvencija o radu pomoraca MLC donešena je još krajem februara 2006. Ratifikacijom, koju Crna Gora uprkos insistiranju strukovnih udruženja pomoraca, nije odradila ni do danas, organizuje se maksimalna kontrola u sektoru pomorstva, sa naglaskom na prikupljanje i zapošljavanje pomoraca kao i na zaštiti zdravlja, zdravstvenog i socijalnog osiguranja, te zaštite socijalne sigurnosti pomoraca.

“Mi smo u protekle tri godine učinili sve što smo mogli - upozoravali smo, apelovali, tražili, molili, kumili Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da odradi svoj dio obaveza, jer smo znali šta će se desiti našim pomorcima. Nažalost, do danas osim samo praznih obećanja, nismo postigli ništa. Računi sada počinju stizati na naplatu a sve to preko leđa pomoraca koji nisu ni krivi ni dužni”, kazao je kapetan Janko Milutin iz Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore iz Kotora.

On je istakao da pomorci već neko vrijeme zbog neratifkovanja MLC-a, imaju problema sa administarcijom u Brazilu, što se posebno loše odražava na one koji rade za ofšor kompanije koje opslužuju jaku naftnu industriju u vodama Atlantika kod Brazila.

Na pitanje što sada, Milutin je kazao da ne može učiniti ništa, osim da “štrajkuje, protestuje i nosi transparente ispred Ministarstva, a može i da tuži državu koja mu je na ovaj način, uzela hljeb iz ruku”.

Kako sad vratiti kredit i prehraniti petočlanu porodicu?

Tivćanin A.P. koji ima četvoro djece starosti od tri mjeseca do 15 godina, i nezaposlenu suprugu, kaže da je ni kriv ni dužan ostao bez posla i dobio probleme sa bankama kojima sada ne može vraćati stambeni kredit.

“Pitao sam jednu od službenica Ministarstva hoće li ona sada hraniti moju djecu. Odgovorila mi je da je to nju ne zanima, da je ona odradila svoj dio posla, da je to još ljetos stavljeno u Vladinu proceduru da ona ne zna niti je zanima kada će se Vlada i parlament izjašnjavati o ratifikovanju MLC 2006”- kaže A.P.

Bonus video: