Mogući protesti sindikata prosvjete i zdravstva

Ministra finansija Radoje Žugić kazao je ranije da je povećanje zarada moguće samo iz unutrašnjih rezervi
9 komentar(a)
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.11.2014. 19:28h

Predstavnici sindikata prosvjete i zdravstva, koji okupljaju najveći broj zaposlenih i javnom sektoru, najavili su moguće proteste, jer najvjerovatnije ni u budžetu za narednu godinu neće biti novca za povećanja njihovih plata. Nezadovoljni pregovorima sa predstavnicima Vlade o povećanju yarada, oni su najavili sindikale sastanke u narednih 15 dana, kako bi odlučili o daljim potezima, prenosi Televizija Vijesti. Ministra finansija Radoje Žugić kazao je ranije da je povećanje zarada moguće samo iz unutrašnjih rezervi. Predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević, smatra da država treba da se uozbilji i da vodi računa o zaposlenima, a manje da brine o smanjenju ili potpunom ukidanju poreza nekim stranim investitorima. »Po procjeni Vlade mi ne vidimo da u oni u narednih pet godina na bilo koji način misle da se mogu povećati plate u javnom sektoru. Smatramo da zaposleni na to ne smiju da pristanu, da reakcija naša mora da bude jaka«, kazao je on.

Pavićević je najavio da će tokom naredne dvije sedmice biti održani sastanci opštinskih sindikalnih odbora i zajednički glavnih odbora sindikata zdravstva, prosvjete, vojske i univerziteta kako bi odlučili šta dalje. »Za sada mislim da bi mogao biti organizovan neki veliki protest, mislim da bi došao veliki broj zapsolenih i da bi to Vladu konačno razbudilo«, kazao je on. Pavićević je rekao da bi, kada se održe najavljeni sastanci sindikalaca u narednih 15 dana, protesti mogli biti relativno brzo nakon toga. On je ukazao da sindikalci traže povećanje zarada za deset odsto, navodeći da bi to državu koštalo oko 37 miliona eura. »Vlada 80 miliona vraća kamata zbog neke ekonomske politike, a mi tražimo nešt što je u realnim okviurima«, kazao je on. Govoreći o unutrašnjim rezervama, Pavićević je rekao da je to posao rukovodilaca i direktora i da oni treba da troše budžet kako treba, a da Vlada mora to da kontroliše.

»Oni treba da kažu kolike su te rezevi i koliko povećanje po tom osnovu može da bude«, dodao je Pavićević.

Predrag Ražnatović iz sindikata prosvjete kazao je da su iznenađeni posljednjom izjavom predstavnika Vlade, navodeći da na poslednjem sastanku ovog mjeseca nije iznešen zvaničan stav. “Ne želim da prejudiciram ali s obzurom na veliko nezadovoljstvonašeg članstva, moguća je određena radikalizacija”,rekao je on.

Bonus video: