Udruženje pomorskih kapetana: EU nedostaje mašinski kadar

80 pregleda 4 komentar(a)
brod Budva, Foto: Msp.gov.me
brod Budva, Foto: Msp.gov.me
Ažurirano: 09.11.2014. 10:29h

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore (UPKCG) ukazalo je na najnoviju evropsku studiju o nedostatku pomoraca koja, kako su naveli, korespondira i sa sada već ostarjelim upozorenjem te asocijacije o alarmantnom manjku mašinskog kadra.

"Pitanje postavljeno u anketi širom Evropske unije (EU), u okviru projekta koji se bavio karijerama pomoraca, glasi zašto evropski pomorci idu na more. Iako su odgovori bili šokantni, pružili su koristan uvid u to kako da duže zadrže pomorski kadar i da odrede resurse“, navodi se u studiji.

Istraživanje je pokazalo da u prosjeku evropski pomorci borave na moru ukupno od deset do 15 godina.

Potraga za zanimljivim i izazovnim poslom, kao motiv zbog kojeg plove, navelo je 15 odsto ispitanika, dok ih je 13 odsto odgovorilo da su razlozi putovanja i iskustvo u inostranstvu.

Oko deset odsto je navelo dobru platu i uslove rada, dok ih je osam odsto motivisano dugim pauzama između ukrcaja.

U studiji se navodi i podatak da su mnogi razočarani napustili pomorstvo kao profesiju kada su shvatili da se njihova očekivanja neće ispuniti.

Anketirani su se žalili na loš društveni život, njih 15 odsto, oko 13 odsto su smatrali da su bolje karijere na obali, a 12 odsto je kazalo da im je pomorstvo samo novi izazov.

Najveća zabrinutost u studiji je iskazana povodom nedostatka inženjera.

Kao primjer je navedena Velika Britanija koja kao i mnoge evropske zemlje i trpi zbog nedostatka inženjera kojih na svjetskom tržištu svake godine treba čak 440 hiljada.

Posebna zabrinutost je iskazana kod zapošljavanja ali i kod zadržavanja pomorskih inženjera.

I pored činjenice da na primjer u Velikoj Britaniji Kraljevska mornarica daje unaprijed beneficije, čak i iskusni inženjeri napuštaju pomorstvo kada prevagnu porodična pitanja.

Inženjeri nedostaju i u DeepSea, odnosno dubinskom ribolovu kao i u oblastima snabdijevanja naftnih i gasnih paltformi i na vjetrenjačama.

Riječi pomorski, more, pomorac i inženjer rijetko su na vrhu liste poželjnih izbora zanimanja.

Nijesu rijetki ni ispitanici koji su kazali da ih je more privuklo „jer je ujka Džo bio strastveni pomorac“.

Iako je pomorski sektor sve više vođen visokom tehnologijom, ipak su inženjeri u EU privučeni i fokusirani radom u preduzećima na kopnu, a ne onim koja nude posao na moru.

U studiji se zaključuje da bi poslodavci zato trebalo da što prije obezbijede smjernice koje će privući više inženjera na brodove, što će se isplatiti mnogo brže nego što to misle u većini kompanija.

Bonus video: