Obilježeno 90. godina od zločina u Šahovićima

Istoričar Šerbo Rastoder je kazao da je obilježavanje 90 godina od zločina u Šahovićima prije svega pobjeda razuma i onoga što je potrebno da se kaže o nekim istorijskim događajima
69 pregleda 9 komentar(a)
Skup Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Skup Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.11.2014. 19:32h

U Centru za kulturu u Bijelom Polju održan je skup povodom obilježavanja 90. godina od zločina u Šahovićima, koji je organizovao Bošnjački nacionalni savjet.

Dan ranije, Bošnjačka kulturna zajednica otkazala je skup istim povodom na istom mjestu, zbog kako su istakli, "nacionalnog jedinstva Bošnjaka južnog Sandžaka".

Predsjednik Savjeta Osman Nurković je istakao da je ovaj događaj bio skoro zaboravljen i da se o Šahovićima prvi put progovorilo prije pet godina.

"Cilj nam je da iniciramo organizovanje naučnog skupa, naredne godine, na kojem će se tačno utvrditi razmjere tog zločina i saznati šta se stvarno tada desilo, jer neki minimimiziraju taj događaj kao da se nije ni desio, i kao da je to nešto beznačajno, a neki ga maksimiziraju", kazao je Nurković.

On je dodao da uz rasvjetljavanje zločina nacionalni savjet Bošnjaka traži da se kod nadležnih institucija pokrene incijativa za izgradnju spomen obilježja žrtvama u Šahovićima, kao i da jedna od ulica u Bijelom Polju ponese naziv Uzeir Aga Derovića, koji je spriječio širenje tog zločina.

Istoričar Šerbo Rastoder je kazao da je obilježavanje 90 godina od zločina u Šahovićima prije svega pobjeda razuma i onoga što je potrebno da se kaže o nekim istorijskim događajima.

"Pri tome sam uvijek bio bez iluzija da u tu priču, koju mi promovišemo, a prvi smo to uradili, moraju vjerovati svi, ali sam takođe uvjeren da se u osporavanju te priče moraju ponuditi bolji i jači argumenti od onih koje smo mi ponudili", kazao je Rastoder i istakao da je najvažnije da se ne ćuti o zločinima.

On je dodao je taj zločin poseban jer se dogodio u mirnodopskim uslovima.

Na skupu je govorio i akademik Ferid Muković.

Među brojnim gostima bio je i reis islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić.

Bonus video: