Veliko interesovanje za Program stručnog osposobljavanja

Prijava korisnika trećeg ciklusa Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počela je 20. oktobra i trajaće do 20. novembra
92 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.11.2014. 19:19h

Na ovogodišnji Program stručnog osposobljavanja do danas se prijavilo oko 2,7 hiljada visokoškolaca, a poslodavci su u ovom ciklusu prijavili gotovo sedam hiljada mjesta, saopšteno je iz Vlade.

Prijava korisnika trećeg ciklusa Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počela je 20. oktobra i trajaće do 20. novembra.

Kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću, u trećem ciklusu poslodavci su prijavili ukupno 6.930 mjesta za stručno osposobljavanje.

„Broj prijavljenih mjesta je veći u odnosu na prethodna dva ciklusa, s obzirom da je u 2012. godini broj oglašenih mjesta bio 5.317, dok je u prošloj iznosio 5.800“, kaže se u saopštenju.

Najveći broj prijavljenih poslodavaca je iz privatnog sektora što je, kako se navodi, od početka Programa postavljeno kao jedan od primarnih ciljeva, imajući u vidu da upravo taj sektor treba aktivno da učestvuje u stručnoj obuci mladih i otvaranju novih radnih mjesta.

„Ukupan broj prijavljenih visokoškolaca na današnji dan iznosi 2.694, sa tendencijom rasta. Od toga, ukupan broj onih koji su diplomu stekli na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori je 2.127, dok je broj onih koji su diplomu stekli na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore 567“, navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju državne institucije, najveći broj visokoškolaca, njih 398, do sada se prijavio za stručno osposobljavanje u obrazovnim ustanovama.

Iz Vlade su podsjetili da svi prijavljeni visokoškolci imaju mogućnost mijenjanja preferenci pri izboru poslodavaca do dana zatvaranja Programa.

Bonus video: