Pojačana kontrola korisnika šuma i lovišta na sjeveru zemlje

Kako se navodi, naročito se kontroliše organizovanost i opremljenost korisnika lovišta u dijelu suzbijanja krivolova, kako bi se u što većoj mjeri zaštitila divljač
5 komentar(a)
park-šuma zelenika, Foto: Luka Zeković
park-šuma zelenika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.11.2014. 14:33h

Uprava za inspekcijske poslove pojačala je kontrolu korisnika šuma i lovišta na sjeveru, a najčešće nepravilnosti, kako je saopšteno, odnose se na izvlačenje drvnih sortimenata koje nije u skladu sa odredbama izvođačkog projekta.

Iz Uprave je saopšteno da je, pored redovnih kontrola, Inspekcija šumarstva i lovstva u prošloj sedmici sprovela pojačan nadzor kod korisnika šuma i lovišta na teritoriji Pljevalja, Žabljaka i Rožaja.

“S obzirom da krajem ove godine ističe veći broj ugovora o korišćenju šuma sklopljenih na sedam godina, kao i većeg broja ugovora sa korisnicima drvne mase sklopljenih na godinu, kontroliše se realizacija ugovora sa aspekta zakonitosti i poštovanje planskih dokumenata kod sječe, izvlačenja, transporta i skladištenja drvnih sortimenata, i druge radnje koje su predviđene izvođačkim projektom”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, naročito se kontroliše organizovanost i opremljenost korisnika lovišta u dijelu suzbijanja krivolova, kako bi se u što većoj mjeri zaštitila divljač.

“U cilju suzbijanja sive ekonomije u ovoj oblasti, i zaštiti prirodnih bogastava od zloupotreba, u protekloj nedjelji korisnicima šuma i lovišta izdato je pet prekršajnih naloga, jedno ukazivanje za popravljanje granice lovišta i jedno rješenje za sanaciju oštećenog šumskog puta”, saopštenoje iz Uprave.

Prema njihovim riječima, njčešće nepravilnosti odnosile su se na neodržavanje šumskog reda, odnosno izvlačenje drvnih sortimenata koje nije u skladu sa odredbama izvođačkog projekta.

Najavljeno je da će aktivnosti biti nastavljene i u ostalim crnogorskim opštinama.

Bonus video: