Ministarstvo spremno: Alternativni smještaj za tražioce azila

Kako je pojašnjeno iz tog Vladinog resora, u Centar za tražioce azila smještaju se osobe koje dobiju identifikacionu ispravu koju izdaje Ministrarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Direktorat za upravne unutrašnje poslove-Direkcija za azil
1 komentar(a)
aZILANTI, Foto: Reuters
aZILANTI, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2014. 18:19h

Ministarstvo rada i socijalnog stranja spremno je da odgovori na povećani broj zahtjeva za smještaj azailanata, pa je za njih proteklih dana obezbijeđen alternativni smještaj.

Kako je pojašnjeno iz tog Vladinog resora, u Centar za tražioce azila smještaju se osobe koje dobiju identifikacionu ispravu koju izdaje Ministrarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Direktorat za upravne unutrašnje poslove-Direkcija za azil.

Kako se navodi, tražioci azila koji se smještaju u Centar prolaze kontorlu na zaraznu bolest ebolu, shodno uputstvima Instituta za javno zdravlje, kao i higijenski i zdravstveni pregled.

„Ministarstvo je spremno da odgovori i na povećani broj zahtjeva za smještaj azailanata, pa je tako i obezbijeđen alternativni smještaj proteklih dana, kada je došlo do povećanja broja tražioca azila. U toku jučerašnjeg dana smještaj u centru je zatražilo 35 tražioca azila, a u toku današnjeg dana do 16 sati smješteno je 26 osoba koje su zatražile smjestaj, a koje su uglavnom iz Sirije“, kaže se u saopštenju. Kako su rekli iz Ministarstva, juče i danas nije bilo osoba koje su tražile smjštaj u Centru, a da nijesu imala odgovarajuću ispravu MUP-a kojom se dokazuje status lica koja traže azil.

Centar za tražioce azila je, dodaje se, postupajući po direktivama Evropske komisije, proteklih dana pružao smještaj i onim tražiocima azila koji nijesu iz tehničkih razloga posjedovali ispravu, iako je isprava koju izdaje MUP neophodna za zmjestaj tražioca azila.

To, kako se navodi, ukazuje na to da Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi aktivnosti iz svoje nadležnosti u sistemu azila.

Bonus video: