Crna Gora 65. najprosperitetnija zemlja svijeta

Najbolje plasirana zemlja u okruženju je Slovenija koja zauzima 24. mjesto, zatim Hrvatska koja se našla na 50, Makedonija je na 69, Srbija na 77, dok je najgore plasirana Bosna i Hercegovina koja zauzima 91. mjesto
54 pregleda 12 komentar(a)
Crna Gora, prosperitet, Foto: Screenshot
Crna Gora, prosperitet, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.11.2014. 09:44h

Crna Gora se na listi najprosperitetnijih zemalja koju je sačinio Britanski analitički centar, Legatum Prosperity, nalazi na 65. mjestu od ukupno 142 države, što je, pomak od šest mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Radi se o istraživanju koje mjeri bogatstvo, ali i blagostanje jedne zemlje, a do konačnog rezultata se dolazi vrednovanjem nekoliko parametara poput ekonomije, šanse za preduzetništvo, zdravstvene zaštite, obrazovanja, upravljanja, lične slobode i društvenog kapitala.

U uzvještaju stoji da je Crna Gora najbolje plasirana u oblasti Bezbjednost i sigurnost gdje zauzima 43. poziciju, dok je najslabija u oblasti Ekonomija gdje se nalazi na poražavajućem 123. mjestu.

Najbolje plasirana zemlja u okruženju je Slovenija koja zauzima 24. mjesto, zatim Hrvatska koja se našla na 50, Makedonija je na 69, Srbija na 77, dok je najgore plasirana Bosna i Hercegovina koja zauzima 91. mjesto.

Što se tiče 10 najboljih, prvo mjesto zauzima Norveška, druga je Švajcarska, zatim slijede Danska, Švedska i Finska, šesta je Holandija, sedmi Island, Irska je na osmoj pozicij, Velika Britanija na devetom, a Njemačka na desetom mjestu.

Bonus video: