DVOSTRUKI ARŠINI ZA SMJEŠTAJ U DOMU

Studentski funkcioneri samovoljno dijele krevete

Mimo pravila, Studentski parlament godinama dobija 26 kreveta u podgoričkom domu
112 pregleda 43 komentar(a)
Milo Đukanović, Miloš Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Miloš Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.11.2014. 07:18h

Predstavnici Studentskog parlamenta državnog Univerziteta (SP UCG) godinama “gazduju” sa najmanje 26 kreveta u podgoričkom Domu učenika i studenata.

Iako bi trebalo da ostvaruju pravo na smještaj u studentskim domovima pod istim uslovima kao i studenti čije interese zastupaju, u praksi je znatno drugačije.

Studentsko tijelo, koje broji 26 članova, mimo jasnih pravila, dobija i dijeli krevete. Kome, imenom i prezimenom - nije poznato.

Prema dostupnim izvještajima o raspodjeli kreveta, Studentski parlament je, mimo propisa, a na osnovu odluke Upravnog odbora (UO) ustanove, 2012. dobio 26, a 2013. godine i jedan više. Uporište za ovakvu odluku UO ne postoji u Statutu te ustanove.

U odlukama o dodjeli kreveta mimo pravila, UO Studentskog doma se poziva na mogućnost ostavljenu Pravilnikom o kriterijumima, načinu, uslovima i visini naknade za ostvarivanje prava na smještaj i ishranu u domu... koji je 2011. godine donijelo Ministarstvo prosvjete.

“Dom, u okviru svojih smještajnih kapaciteta, namjenski opredjeljuje do 5 odsto kapaciteta za smještaj studenata sa posebnim obrazovnim potrebama, najosjetljivijim grupama stanovništva i korisnicima materijalnog obezbjeđenja po propisima o socijalnoj zaštiti”.

Stari dom u Podgorici

Iz citiranog se jasno vidi da Pravilnik Ministarstva ne tretira studentske organizacije kao “najosjetljivije” grupe stanovništva. “Funkcioneri”, ipak, zauzimaju značajan broj kreveta “najosjetljivije” grupe.

Prema izvještaju o raspodjeli mjesta u domovima iz 2012. godine, od ukupno 60 kreveta koji su podijeljeni na osnovu odluke UO, 36 je pripalo studentskim organizacijama - 26 Studentskom parlamentu, a po pet Domskom forumu studenata i Studentskoj organizaciji studentskog doma.

Sličan je i izvještaj za 2013. godinu: 27 kreveta Studentskom parlamentu, po osam Domskom forumu studenata i Studentskoj organizaciji studentskog doma i tri Studentskom parlamentu privatnih univerziteta i fakulteta. Ukupno 46 kreveta.

Predsjednik UO Studentskog doma Radomir Vukasović kazao je “Vijestima” da su predstavnici studenata i ove godine tražili 26 kreveta u Podgorici.

Vukasović tvrdi da Studentski parlament ima pravo na mjesta u domu na osnovu člana 8 Pravilnika Ministarstva.

“Ima jedna tačka u Pravilniku o raspodjeli mjesta u studentskim domovima da parlament i studenti lošeg materijalnog stanja mogu da konkurišu. Uvijek postoji dopis parlamenta studenata u kome traže za svoje potrebe toliko i toliko soba i, koliko ja znam, uglavnom im se izlazilo u susret”, kazao je Vukasović.

Na konstataciju novinara da član 8 Pravilnika predviđa dodjelu soba isključivo socijalnim i ranjivim kategorijama stanovništva, ali ne i studentskim udruženjima, Vukasović je kratko odgovorio da je to ipak zakonska mogućnost kroz koju UO Doma, nakon uloženog zahtjeva od zainteresovane strane, može da reaguje.

To što UO Doma studenata dodjeljuje smještaj za potrebe studentskih organizacija podvodeći ih pod najosljetljivije društvene grupe, nije jedini problem netransparentne raspodjele kreveta studentima izabranim da brane prava kolega.

Od 20 fakulteta koji delegiraju predstavnike u Studentski parlament, 12 je u Podgorici. Ostali su u Nikšiću, Kotoru i na Cetinju. Sve ove opštine imaju sopstvene studentske domove.

Od 26 članova aktuelnog saziva Studentskog parlamenta, u skladu sa Statutom organizacije, 16 studira na fakultetima u Podgorici. Iz ovoga se vidi da ta studentska organizacija svake godine zahtijeva bar 10 kreveta više nego što je potrebno za smještaj njenih članova koji se obrazuju u glavnom gradu. Uz to, među njima ima onih koji žive u Podgorici, što ih diskvalifikuje za smještaj u domu.

Na pitanje ko je smješten u ostalih 10 kreveta iz kvote Studentskog parlamenta i na osnovu kojih kriterijuma, javno dostupnog odgovora nema, jer na sajtu SP UCG nema informacije kome su sobe podijeljene 2012. i 2013.

Statut organizacije ne pominje kriterijume za raspodjelu soba iz njihove kvote, ali ni koje je tijelo SP UCG za to nadležno.

Predsjednik SP UCG Miloš Pavićević tvrdi da mjesta koja dobiju od UO Doma studenata dodjeljuju studentskim povjerenicima na jedinicama UCG, članovima studentskih vijeća, studentima koji su pomagali realizaciju projekata studentskih vijeća, koji učestvuju u univerzitetskim ligama i studentima koji su u teškoj materijalnoj situaciji, a koji su se pismenim dopisom obratili organizaciji: “Skupština

Studentskog parlamenta ima 26 članova... ali studentsko vijeće na nivou svake univerzitetske jedinice mora da ima najmanje pet članova”.

Miloš Pavićević

On je kazao da studenti koji se obraćaju SP UCG spadaju u grupu studenata koji imaju potrebu da budu smješteni u domu.

“Takođe, određeni broj mjesta namijenjen je za potrebe razmjene studenata međunarodnih organizacija”, rekao je Pavićević. On je rekao da se spisak studenata koji koriste mjesta koja pripadaju SP UCG dostavlja UO Doma, posredstvom njihovog predstavnika u Komisiji za raspodjelu mjesta u studentskim domovima, i nadležnima za studentski i učenički standard u okviru Ministarstva prosvjete.

“U odlukama kojima se Studentskom parlamentu UCG dodjeljuju mjesta u studentskim domovima, definisano je da je spisak potrebno dostaviti samo tim tijelima, ne i obaveza da se ta informacija objavljuje na nekim drugim mjestima”, tvrdi Pavićević.

Zbog toga i ne čudi što u finalnim listama sa imenima studenata kojima je odobreno pravo na dom, nema imena onih koji su dobili smještaj iz kvote dodijeljene SP UCG.

Ove godine dobili 24 kreveta

Vukasović je kazao da su na zahtjev SP UCG ove godine odobrena 24 mjesta, dva manje nego što su tražili.

“Udruženje mladih sa hendikepom dobilo je 25 mjesta, Institut socijalne inkluzije pet, Studentski parlament privatnih fakulteta četiri, Studentska organizacija u studentskom domu i Studentski forum po osam, a korisnici materijalne pomoći 32 mjesta”, kazao je Vukasović.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore osnovan je sa ciljem da promoviše i podržava nezavisno, odgovorno i profesionalno novinarstvo, proizvodi i objavljuje istraživačke priče od javnog interesa, obezbijedi resurse, obuku i umrežavanje istraživačkih novinara i urednika u Crnoj Gori i inostranstvu, sarađuje sa sličnim domaćim i stranim organizacijama i medijima.

Preporučujemo za Vas