Transparency International traži da Vlada Velike Britanije zaštiti Vanju Ćalović

TI je u pismu ministru izrazio "duboku zabrinutost zbog kampanje zastrašivanja koja je pokrenuta uz očigledno saučesništvo vlasti protiv MANS-a, partnerske organizacije Transparency Internationala u Crnoj Gori, a posebno protiv Vanje Ćalović, izvršne direktorice MANS-a"
1 komentar(a)
Transparency International
Transparency International
Ažurirano: 03.11.2014. 16:53h

Organizacija Transaprency international (TI) poslala je pismo ministru inostranih poslova Velike Britanije Davidu Llidingtonu povodom medijskih napada na Vanju Calović, u kojem traži da preduzme odlučne korake "i u ime Velike Britanije podsjeti Vladu Crne Gore da je slobodan prostor za civilno društvo ključni element za buduću državu članicu Evropske Unije".

TI je u pismu ministru izrazio "duboku zabrinutost zbog kampanje zastrašivanja koja je pokrenuta uz očigledno saučesništvo vlasti protiv MANS-a, partnerske organizacije Transparency Internationala u Crnoj Gori, a posebno protiv Vanje Ćalović, izvršne direktorice MANS-a".

"Očigledno je da se ova kampanja podudara za objavljivanjem konačnog izvještaja MANS-a o neregularnostima tokom majskih izbora i nedavno objavljenog istraživanja u kojemu se naglašavaju zabrinavajuće veze između organizovanog kriminala, vladinih institucija i komercijalnih banaka u Crnoj Gori. Najnovija javna klevetnička kampanja je odvratni i lični napad zastrašivanja u čijoj osnovi leže prijetnje ličnoj bezbjednosti i predstavlja jasan pokušaj da se ućutka ne samo MANS već i svako u zemlji ko ima hrabrosti da ukaže na one vrste zloupotreba koje su prikazane u MANS-ovom istraživanju i izvještaju", navodi se u pismu koje potpisuje izbršni direktor TI Robert Barington.

On ističe da posljednje epizode u ovoj kampanji predstavljaju obnovljeni pokušaj da se podrije kredibilitet Ćalović, "kroz isfabrikovane video snimke i sudski postupak".

"Štaviše, priroda ove klevetničke kampanje govori o posebno podmuklom naporu da se ućutka i zastraši istaknuta aktivistkinja civilnog društva", navodi Barington.

Transparency International je, kako se navodi, u više prilika kontaktirao crnogorsku Vladu, tražeći da akterima civilnog drušva bude dozvoljeno da rade bez straha i uznemiravanja. Ipak, kako dodaje Barington, zastrašivanje je još i pojačano napadima iz 2014. godine, "koji jasno oduzimaju gospođici Ćalović osnovno pravo na ljudsko dostojanstvo, a to pravo se formalno štiti članom 28 crnogorskog Ustava".

"Transparency International u potpunosti podržava značajni posao svog partnera u Crnoj Gori. Kao što možete i očekivati, osuđujemo poslednju kampanju zastrašivanja usmjerenu na Vanju Ćalovič, a istovremeno se nadamo da će to isto uraditi i Vlada Velike Britanije", zaključuje Barington.

Bonus video: