Savjet RTCG: Smanjenje broja zaposlenih ne bi nadoknadilo probleme u budžetu

Mitrović je pojasnio da je prema procjenama Stručne službe RTCG za digitalizaciju potrebno oko 15 miliona eura. Od Vlade se, kako je rekao, očekuje da taj novac opredijeli budžetom za 2015.
86 pregleda 2 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.11.2014. 12:22h

Prioritet Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) je obezbjeđivanje stabilnog finansiranja, ocijenio je predsjednik tog tijela Ivan Mitrović, poručujući da dodatno smanjivanje broja zaposlenih ne bi značajno nadoknadilo nedostatke u budžetu.

Savjet RTCG u novom sastavu radu od juna, a Mitrović je za predsjednika tog tijela izabran u septembru.

On je kazao da bi bilo pretenciozno tvrditi da je smanjenje broja zaposlenih na Javnom servisu moguće, jer je, kako je podsjetio, menadžment u minulom periodu smanjio broj radnika, kao i lične dohotke zaposlenih, koji su sada manji u odnosu na državni prosjek.

„Ipak, u narednom periodu će se i to pitanje razmatrati, posebno kad se realizuje projekat digitalizacije, mada s obzirom na okolnosti da će i u budućnosti novac bti potreban, ova stavka ne bi značajno nadoknadila budžet“, kazao je Mitrović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, novoimenovani Savjet se na početku rada upoznao sa uslovima rada RTCG sa aspekta ljudskih resursa, tehničke opremljenosti i načinom finansiranja.

Pored toga, kako je naveo, neophodno je bilo i upoznati se sa programskim principima i profesionalnim standardima prema kojima radi RTCG, ali i sa uporednim evropskim standardima i pravilima u oblasti medija, kao i mišljenjem javnog mnjenja.

„Na osnovu sagledanja u ovom kratkom periodu rada novoimenovanog Savjeta, nameću se prioriteti kao što je obezbjeđenje stabilnog i dovoljnog finansiranja, obezbjeđenje finansijskih sredstava za digitalizaciju, zatim izmjena i dopuna Zakona o javnim radio-difuznim servisima i Zakona o elektronskim medijima u dijelu koji opterećuje RTCG“, objasnio je Mitrović.

On je ocijenio da budžet kojim raspolaže Javni servis nije dovoljan.

„Prema saznanjima iz razgovora sa menadžmentom, upoznavanjem sa Izvještajem o radu za 2013. godinu i razmatranjem i usvajanjem Izvještaja o radu za period januar-jun 2014. godine, kao i na osnovu stanja opreme i objekta RTCG, budžet kojim raspolaže RTCG je nedovoljan i nestabilan“, poručio je Mitrović.

On je dodao da ga ohrabruje činjenica da Vlada shvata problem.

Vlada je, prema njegovim riječima, odlučna da se to pitaje riješi, o čemu govori činjenica da je, preko Ministarstva za kulturu, pokrenut postupak izmjena i dopuna Zakona o Javnim radio-difuznim servisima.

Mitrović je pojasnio da je prema procjenama Stručne službe RTCG za digitalizaciju potrebno oko 15 miliona eura.

Od Vlade se, kako je rekao, očekuje da taj novac opredijeli budžetom za 2015. godinu.

„Iluzorno je govoriti o roku za digitalizaciju za jul 2015. godine, jer treba da se opredijeli novac, da se uradi i objavi tender, izabere najpovoljniji isporučilac opreme, a potom slijedi projektovanje, isporuka i montaža opreme“, objasnio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, digitalizaciju nameću evropski standardi, ali je, kako je naveo, još veća potreba zamjena dotrajale analogne opreme „koja svakog časa može da otkaže i ugrozi rad RTCG“.

„Uloga Savjeta kao nezavisnog i samostalnog tijela koje zastupa interese javnosti, sa aspekta zadataka i kompetencija koje su mu date Zakonom, je veoma velika i od vitalnog je značaja za adekvatan rad i funkcionisanje Radio-difuznih servisa kojima upravlja“, poručio je Mitrović.

On je, kako je rekao, dosadašnjim radom Savjeta zadovoljan.

„Aktivnosti koje smo već obavili, kao i one koje planiramo, pokazale su ozbiljnost pristupa rješavanju vitalnih pitanja rada RTCG kod svih njegovih članova. To sam i očekivao, jer su članovi imenovani po ozbiljnosti, profesionalnosti i znanju, spremni i kompetentni da zastupaju interese građana, a takođe i da se založe za ostvarenje adekvatnog statusa RTCG“, ocijenio je Mitrović.

Jedino što ga, kako je naveo, brine, a vezano je za članove Savjeta je „mogućnost njihovog potrebnog angažovanja, s obzirom na zauzetost izvršavanjem redovnih radnih obaveza“.

Mitrović je rekao da Savjet utiče na programske šeme RTCG kroz razmatranje i usvajanje programsko-produkcionih planova, razmatranjem i usvajanjem izvještaja o ostvarenju tih planova, ali i praćenjem realizacije programa kroz rad njegovih komisija.

„Što se tiče sugerisanja urednistvu za povećanje ili smanjenje zastupljenosti pojedinih programa, toga će stvarno biti, ali kako je to tek u razmatranju, ne bih govorio sada o tome“, naveo je on.

Bonus video: