Sud opet zabranio već objavljene brojeve "Informera"

"Djelovali smo u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, nažalost zakonska ovlašćenja su takva kakva jesu, sa mnogo propusta", istakao je sudija Vujanović na izricanju presude
25 komentar(a)
protest, Informer, Foto: Savo Prelević
protest, Informer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2014. 14:50h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nenad Vujanović trajno je zabranio distribuciju već objavljena tri broja tabloida "Informer", u kojima se napada direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović.

Vujanović je, obrazlažući svoju odluku, naveo da sadržina fotografija i tekstova koji se objavljuju u tabloidu narušavaju javni moral društva, priznajući da je apsurdna situacija u kojoj se povlače tekstovi koji su već objavljeni.

"Djelovali smo u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, nažalost zakonska ovlašćenja su takva kakva jesu, sa mnogo propusta", istakao je Vujanović na izricanju presude.

Javnost nije mogla da prati tok glavnog pretresa, zbog zahtjeva tužilaštva, ali se iz obrazloženja presude moglo zaključiti da je direktor "Informera" Novak Uskoković isticao da se na spornim fotografijama nalazi njima nepoznata osoba, te da ne znaju o kome se radi.

Vujanović je, na izricanju presude, dodao i da se radi o dnevnoj novini, koja je dostupna djeci, te da ne stoji tvrdnja "Informera"da ne znaju o kome se radi, jer u tekstovima ukazuju na to da se na tim fotografijama nalazi Ćalović.

Na rješenje Osnovnog suda o zabrani spornih objavljenih brojeva "Informera" stranke se mogu žaliti Apelacionom sudu u roku od 48 sati od njegovog dostavljanja.

Uskoković, nakon održanog suđenja, nije želio da kaže da li će se žaliti na odluku suda, ali ni direktno da odgovori na pitanje "Vijesti" da li će nastaviti da objavljuju sporne sadržaje.

"Opet je sud kaznio onog ko piše, a ne onog ko je akter događaja.. .Dakle ovo je sveopšta medijska kampanja protiv Informera...Ono što znam je da će Informer nastaviti da objavljuje istinu", rekao je Uskoković.

"Informer" je i nakon sporna tri broja, opet na naslovnici objavljivao intimne fotografije, aludirajući da je na njima Ćalovićeva...

Osnovna državna tužiteljica u Podgorici Ljiljana Klikovac zatražila je od Osnovnog suda da zabrani distribuciju tekstova od 27, 28. i 29. oktobra.

Tužilaštvo se, kao i prethodnog puta, pozvalo na Zakon o medijima, navodeći da ne postoji drugi pravni osnov za djelovanje protiv kampanje koja je uperena protiv Ćalovićeve.

Osnovni sud je ljetos već zabranio distribuciju objavljenih tekstova “Informera” sa istom temom. Takva odluka suda nije spriječila “Informer”da praktično iste sadržaje ponovo objavi, jer su zabranjeni samo već objavljeni tekstovi.

U tužilaštvu i sudu su tada objašnjavali da ne postoji zakonska mogućnost da se zabrane slični tekstovi u budućnosti.

Bonus video: