"Tradicionalno ponosni" - slogan ovogodišnje Parade

"Naša borba je borba za prava svih građana, ne samo pripadnika LGBT populacije”, poručio je Kalezić
121 pregleda 73 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2014. 19:40h

Policija i tužilaštvo su spremni da sve enentualne protivnike Parade ponosa, koja će se održati u nedjelju, procesuriraju i privedu pravdi, saopšteno je na konferenciji.

Ukoliko se desi da huligani pokušaju da izazovu nerede, pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević najavio je oštar odgovor policije.

“Na prošlogodišnjoj paradi povrijeđeno je 20 policijskih službenika. Sve ćemo uraditi u skladu sa Ustavom i zakonom da zaštitimo javni red i mir, a boga mi i naše službenike, jer oni nijesu glineni golubovi da se neko iživljava nad njima, i ako se neko vara da to može da uradi, taj se grdno vara”, poručio je Janjušević.

On je rekao da je događaj okarakterisan kao visoko rizičan, kao i da će biti angažovan dovoljan broj policaja.

“Spekulisalo se sa brojkom od 1.800, a ja mogu samo da kažem da će policajaca biti više. Biće angažovani da obezbijede javni red i mir i zaštite imovinu i građane Podgorice”, rekao je on.

Janjušević je kazao da su vinovnici prošlogodišnjih nereda bili uglavnom maloljetnici i starosti do 21. godine, zbog čega je apelovao na roditelje da obrate pažnju na djecu tog dana.

Spremnu reakciju najavila je i osnovna državna tužitelja Ljljana Klikovac. “U Crnoj Gori niko neće živjeti u strahu zbof ličnog svojstva”, rekla je ona.

Predsjednik UO Kvir Montenegro Danijel Kalezić rekao je da je pored postojeće kvalitetne saradnje sa policijom, od nedavno i sa tužilaštvom uspostavljen kontakt.

“Nadamo se da se ono na što smo ukazivali prošle godine neće ponoviti ove”, rekao je Kalezić. Iz civilnog sektora tužilašto su kritikovali zbog izostanka krivičkog gonjenja vandala.

Kalezić je rekao da za sada ne zna ko će od visokih državnih zvaničnika učestvovati na Paradi, te da očekuje da svi oni koje su zvanično pozvani i doći.

“Nadam se da će ministri u većem broju imati razumijevanja”, rekao je on. Organizatori su pozvali i Gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića da prisustvuje paradi, ali nije poznato da li će on pristati.

Prisustvo su do sada potvrdili šef Delegacije EU Mitja Drobnič, Ombudsman Šućko Baković, predsjednik Liberala Andrija Popović, pjevačica Marina Perazić, predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Slogan ovogodišnje parade je “Tradicionalno ponosni”, a logo je Crnogorka sa brkovima.

Kvir Montenegro će dan uoči Povorke ponosa, u subotu 1. novembra, organizovati druženje sa novinarima u PR Centru.

Na događaju, koji počinje u 18 h, biće predstavljeni detalji u vezi sa Povorkom ponosa a medijima će se obratiti Danijel Kalezić i pjevačica Marina Perazić.

Galerija

Bonus video: