TI poslao pisma u Brisel: Pokušavaju da ućutkaju Ćalović

Transparency International Hrvatska zatražio je danas od Vesne Pusić, ministarke za vanjske i evropske poslove u hrvatskoj vladi, da osudio “neprihvatljivo ponašanje prema organizaciji MANS, koja se u Crnoj Gori bori protiv korupcije”
61 pregleda 9 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2014. 18:38h

Međunarodni sekretarijat Transparency International je na više adresa u Briselu uputio pismo zbog posljednih napada u okviru kampanje protiv Vanje Ćalović.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Transparency International (TI) vam se obraća kako bi izrazio svoju duboku zabrinutost zbog posljedne prljave kampanje protiv aktivistkinje civilnog društva, Vanje Ćalović, izvršne direktorke MANS-a koji je naša partnerska organizacija, ali i zbog situacije u kojoj se nalazi civilno društvo u zemlji.

Posljednja prljava kampanja je ponovni pokušaj da se kredibilitet Ćalović ugrozi kroz fabrikovane video sadržaje i sudske postuke. Transparency International primjećuje da se ova kampanja poklapa sa objavljivanjem finalnog izvještaja MANS-a o izborima koji su održani u maju i nedavno objavljenim rezultatima istrage o zabrinjavajućim vezama između organizovanog kriminala, vladinih institucija i poslovnih banaka u Crnoj Gori.

Nadalje, priroda prljave kampanje ukazuje na posebno okrutan napor da se ućutka i zastraši istaknuta aktivistkinja civilnog društva. U više navrata, a posljednji put u junu ove godine, Transparency international se obratio Vladi Cne Gore i ostalim relevatnim činiocima tražeći da se uloži napor kako bi se zaštitilo okruženje u kome rade organizacije civilnog društva koje se bave borbom protiv korupcije, ali i omogućilo da rade bez straha i zastrašivanja.

Ipak, zatrašivanje se dalje intenziviralo, a prljavim napadima je Ćalović uskraćeno osnovno pravo na ljudsko dostojanstvo koje formalno štiti član 28. Ustava Crne Gore.

Transparency International u potpunosti podržava važan posao našeg partnera iz Crne Gore i osuđuje posljednju šokantnu prljavu kampanju protiv Vanje Ćalović. U tom smislu, tražim od vas da preduzmete odlučnu akciju i da, u ime Evropske unije, podsjetite Vladu Crne Gore da je bezbjedno okruženje za civilno društvo kritičan element za buduću članicu Evropske unije. Organizatori ovog javnog napada teba da budu istraženi i privedeni pravdi", navodi se u pismu.

Pismo je upućeno na sljedeće adrese:

- Dirk Lange, šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EU

- Yolanda Valassopoulou, politički desk za Crnu Goru

- Angela Longo i Sonja Dies, jedinica za Crnu Goru, oblast vladavine prava

- Wolfganf Nozar, izvještaji o napretku, Generalni direktorat za proširenje EU

- Sabine Zweanepoel, poglavlja 23 i 24, Generalni direktorat za proširenje EU

- Liane Adler, NIS Projekat Generalni direktorat za proširenje EU

- Nicola Bertolini i Henk Visser, odjeljenje za civilno društvo, Generalni direktorat za proširenje EU

Pismo je poslato i ambasadoru EU u Crnoj Gori, Mitji Drobniču i Čarslu Tanku, Glavnom izvjetiocu Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

TI Hrvatska: Pusić da osudi napade na MANS

Transparency International Hrvatska zatražio je danas od Vesne Pusić, ministarke za vanjske i evropske poslove u hrvatskoj vladi, da osudio “neprihvatljivo ponašanje prema organizaciji MANS, koja se u Crnoj Gori bori protiv korupcije”.

“Molimo Vas da snagom svog autoriteta kontaktirate kolege u Crnoj Gori, ali i naše ostale susjede, te da osudite napade koji su usmjereni na dostojanstvo žene i potpuno su strani normalnim demokratskim konsolidovanim društvima”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica TI Hrvatska Davorka Budimir.

U njemu dalje stoji da je TI, kao i druge međunarodne organizcije, osudio ranije napade koji su imali za cilj da naškode ugledu MANS-a i izvršne direktorice ove NVO Vanje Ćalović nakon što je MANS objavio izvještaj o izbornim nepravilnostima.

Zabrinuti zbog ličnih napada na Ćalović

Međunarodni panel eksperata Partnerstva otvorenih vlada je zabrinut zbog nedavnih ličnih napada na Ćalović vezanih za njen rad da obezbijedi otvorenu, transparentnu i odgovornu vlast.

"Crna Gora je dio Partnerstva otvorenih vlada. Kao članice Partnerstva otvorenih vlada, zemlje se obavezuju da unaprijede transparentnost, učešće građana i odgovornost, kako bi kontrolisale korupciju i unaprijedile performanse vlade. Pored toga, vlade se obavezuju da se podvrgnu procjeni uspješnosti od strane nezavisnog istraživača, kao dio procesa Nezavisnog mehanizma izvještavanja, koji nadzire Međunarodni panel eksperata.

Gospođica Ćalovic je integralni dio Nezavisnog mehanizma izvještavanja, i lično je angažovana za pregled sprovođenja crnogorskog akcionog plana. Apsolutno je esencijalno da svaki istraživač Nezavisnog mehanizma izvještavanja ima adekvatan prostor da postavlja pitanja, vodi istrage o stanju otvorenosti vlade u svakoj državi koja je dio Partnerstva otvorenih vlada. Očekujemo akciju Vlade Crne Gore kojim bi obezbijedila da je taj prostor adekvatno zaštićen", navodi se u reagovanju Međunarodnog panela eksperata Partnerstva otvorenih vlada sa sjedištem u Vašingtonu.

Bonus video: