Rožaje: Džamija gotova, a građevinske dozvole još nema

Inspektori nisu stopirali radove, iako u planu na toj lokaciji nije predviđena gradnja
184 pregleda 29 komentar(a)
džamija Bandžovo brdo, Rožaje (novina)
džamija Bandžovo brdo, Rožaje (novina)
Ažurirano: 30.10.2014. 19:51h

Džamija na Bandžovom brdu je podignuta, uprkos tome što za njenu gradnju nije izdata građevinska dozvola. Gradnja vjerskog objekta, koju je kao projekat Islamske zajednice tada najavio reis Rifat Fejzić, je počela u martu na lokaciji Ćatovske livade, koje su planskim dokumetnima Opštine Rožaje predviđene za zelenu površinu.

Bez izmjena planskih dokumenata dozvola nije mogla biti izdata. Građevinski inspektor Ragip Deljanin je prije sedam mjeseci, na početku radova, izašao na teren.

"Dobro je što sam o nepoštovanju propisa obaviješten na samom početku gradnje, odnosno u trenutku iskopavanja temelja. U najkraćem vremenskom roku ću obići radove, provjeriti činjenice i preduzeti zakonom određene mjere. I u slučaju vjerskih objekata se mora poštovati zakon, nema privilegija”, rekao je tada Deljanin.

U međuvremenu džamija je izgrađena, a Uprava za inspekcijeske poslove je “Vijestima” odgovorila samo jednom, u julu. Na sva kasnija pitanja iz Uprave nije stigao nijedan odgovor.

"Inspektor zaštite prostora je izlazio u aprilu tekuće godine i konstatovao da su iskopani temelji od objekta, a na spornoj lokaciji nije zatekao nikog od radnika. Postupak inspekcijskog nadzora je u proceduri“, odgovorila je tada kratko PR služba Uprave za inspekcijske poslove.

Na pitanje redakcije koje je upućeno odmah, da pojasne šta tačno znači da je "postupak inspekcijskog nadzora u proceduri", odgovor nije stigao, kao ni na ona koja su upućivana narednih mjeseci.

Umjesto reakcije Građevinske inspekcije, u jeku predizborne kampanje, u aprilu je svečano postavljen kamen-temeljac, a događaju su, između ostalih, prisustvovali reis Fejzić i potredsjednik Vlade i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.

"Predsjednik Rafet Husović je prisustvovao postavljanju kamena-temeljca za izgradnju džamije na Bandžovom brdu kao gost i nije bilo na njemu da provjerava da li dati objekat ima potrebne dozvole ili ne. Što se tiče ovoga, najbolje da se obratite nadležnima za ova pitanja", saopšteno je tada "Vijestima" iz Husovićevog kabineta.

Izgradnju džamije je finansirao Rožajac Sadrija Saka Dacić, njemački biznismen. U njegovoj kući u Podgorici na Starom aerodromu su kancelarije podgoričkog odbora Bošnjačke stranke. Partija je u početku u njima boravila besplatno, a kasnije pod zakup.

Bonus video: