Ambasada Australije: Kampanja protiv Ćalović napad na ljudska prava

“Neuspjeh nadležnih odmah istraže ovaj napad će djelovati obeshrabrujuće na sve one koji žele da otkrivaju korupciju i organizovani kriminal", rekao je Diaz-Jogeix.
73 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejovic
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 30.10.2014. 16:02h

Ambasada Australije u Beogradu osudila je uvredljivu medijsku kampanju protiv izvršne direktorice MANS-a, Vanje Ćalović, koja, kako smatraju, predstavlja otvoren napad na osnovne principe ljudskih prava.

"Civilno društvo oslobođeno zastrašivanja i nezavisni i odgovorni mediji ključni su elementi svake demokratije i tome se mora težiti u Crnoj Gori", poručeno je iz australijske Ambasade.

Ambasada, kako je saopšteno, podržava pozive državnom tužilaštvu da razmotri zabranu distribucije lista Informer, zbog dostojanstva svih crnogorskih građana i njihovih ljudskih prava.

Jasno osuditi napade

Organizacija "Civil Rights Defenders" osuđuje posljednju prljavu kampanju protiv Vanje Ćalović, izvršne direktorice crnogorske nevladine organizacije MANS, i zahtijeva hitnu reaciju Vlade Crne Gore, saopšteno je iz te organizacije.

"Vanja Ćalović je bila prva osoba koja je bila uključena u Natalija Projekat na zapadnom Balkanu zbog njenog odvažne borbe protiv korupcije i zalaganja za zaštitu ljudskih prava. Prljava kampanja je kanalisana kroz crnogorski dnevni list "Informer" koji je poznat po čestom napadanju onih koji kritikuju Vladu. U direktnoj namjeri da deligitimišu njen rad u borbi protiv korupcije ovaj list je objavio uvredljive fotografije seksualne prirode na svojoj naslovnici lažno tvrdeći da se na njima nalazi Vanja Ćalović. Jasno je da je njihovo objavljivanje bio namjeran pokušaj novine da kompromituju njen lični i profesionalni integritet, ali i da istovremeno ugroze i rad MANS-a. Ovo nije prva prljava kampanja protiv Vanje, jer je u maju ove godine sproveden sličan napad nakon što je MANS otkrio brojne nepravilnosti i kupovinu glasova na lokalnim izborima koji su održani u nekoliko opština u Crnoj Gori".

Vlada Crne Gore mora, kako navode, onima koji se bore za ljudska prava obezbjediti da mogu da rade bez opstrukcija i straha od represije.

"Mora se poslati jasna poruka kojom se osuđuju ovi napadi, ali i uložiti svi napori da se oni koji sprovode takve napade privedu pravdi”, rekao je Goran Miletić, programski direktor za zapadni Balkan u organizaciji Civil Rights Defenders.

ARTICLE 19: Napad na Ćalović je napad na društvo u Crnoj Gori

“ARTICLE 19 je veoma zabrinut zbog prljave kampanje protiv Vanje Ćalović, ključnog aktera u otkrivanju korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori,” kazao je programski direktor te organizacije, David Diaz-Jogeix.

Po drugi put za nekoliko mjeseci, Ćalović, izvršna direktorica MANS-a, je žrtva prljave kampanje koja ima za cilj da kompromituje njen lični i profesionalni integritet. Kampanju sprovodi crnogorsko izdanje novine "Informer".

“Napad na Ćalović je napad na društvo u Crnoj Gori. Neuspjeh nadležnih institucija da odmah istraže ovaj napad i preduzmu efikasne mjere će djelovati obeshrabrujuće na sve one koji žele da otkrivaju korupciju i organizovani kriminal", rekao je Diaz-Jogeix.

Britanska organizacija ARTICLE 19 od 1987. brani slobodu izražavanja i informisanja. Misija organizacije sa sjedištem u Londonu je "svijet u kojem su ljudi slobodni da izraze svoje mišljenje, učestvuju u donošenju odluka i prave informisane izvore u svom životu".

Naziv organizacije potiče od Člana 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

ARTICLE 19 učestvuje u kampanjama za promociju slobode govora, pluralizma i slobodnog pristupa informacijama, te savjetuje u razvoju legislative koja će biti u skladu s ovim principima. Organizacija ima izdavačku djelatnost i putem nekoliko web sajtova prati slučajeve kršenja prava na izražavanje.

Svoju podršku Vanji Ćalović i osudu pisanja Informera su danas dali i Palestinski centar za razvoj i medijske slobode, Centar za pravo i demokratiju iz Kanade, Josip Kregar - prof. univerziteta na pravnom fakultetu u Zagrebu i poslanik u hrvatrskom Saboru.

NUNS i CINS: Javna podrška Vanji Ćalović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) smatraju da je list “Informer” počinio niz etičkih i profesionalnih prekršaja u nastavku neshvatljive kampanje kršenja ljudskih prava i narušavanja bezbjednosti izvršne direktorke Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanje Ćalović.

NUNS i CINS su pozvali institucije Crne Gore da upotrijebe sva pravna sredstva kako bi spriječili nastavak zloupotrebe medija za maltretiranje i vrijeđanje ličnosti i organizacija koje istražuju korupciju.

"Kao organizacije koje se zalažu za najviše standarde u novinarstvu i za dosljednu i efikasnu borbu protiv korupcije, NUNS i CINS izražavaju podršku Vanji Ćalović i Mreži za afirmaciju nevladinog sektora koja istražuje korupciju i kršenje izbornih zakona u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju NUNS i CINS.

Bonus video: