Slovenci provjeravaju barsku firmu: Pod lupom uplate od skoro 700.000 eura

Firma „Agoras ” se provjerava zbog veza sa Panamom, zemljom „od rizika” kada je riječ o pranju novca i finansiranju terorizma
2196 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2014. 20:14h

Kancelarija za sprečavanje pranja novca Slovenije provjerava finansijsko poslovanje i transakcije firme “Agoras” iz Bara, jer je za deset dana, preko bivše republike SFRJ, uplatila skoro 700 hiljada eura na potencijalno sumnjive adrese.

“Vijestima” je iz Kancelarije saopšteno da se transakcije provjeravaju jer su išle preko žiro-računa registrovanog u Sloveniji.

Iz firme registrovane u Baru u kojoj je, prema Centralnom registru Privrednog suda, izvršna direktorica Marija Erjavšek, ujedno i vlasnica 76 odsto akcija, ni jesu odgovorili na pitanja “Vijesti".

Prema podacima dostupnim na sajtu slovenačke Kancelarije, transakcije firme su potencijalno sumnjive s obzirom na krajnje destinacije novca.

Firma „Agoras” je 30. maja uplatila 50.000 eura kompaniji „Comlines SA” sa Paname

“Kompanija iz Bara se našla na tom spisku jer je povezana sa kompanijom sa Paname, koja je klasifikovana kao zemlja od rizika kada je u pitanju pranje novca i finansiranje terorizma", odgovoreno je “Vijestima” iz slovenačke Kancelarije.

Firma “Agoras” je 30. maja uplatila 50.000 eura kompaniji “Comlines SA" sa Paname, a kao razlog je navedena “uplata za elektroniku”. Istog dana, barsko preduzeće uplatilo je 84.459 eura turskoj firmi “Best mode tekstil”, a kao svrha uplate naznačena je trgovina tekstila.

Samo pet dana kasnije, “Agoras” šalje 51.080 eura istoj firmi sa Paname, ponovo kao uplatu za elektorniku. Barska firma 6. juna uplaćuje i 193.000 eura na ime uplate za proizvode kompaniji “Mantorest Alliance ine” sa Djevičanskih ostrva. Istog dana, za opremu uplaćeno je 120.000 eura “Glosab LTD” sa Sejšela.

Iz firme, prema CRPS-u, izvršne direktorice Marije Erjavšek, ujedno i vlasnice76 odsto akcija, nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti”

Posljednje sumnjive transakcije firme “Agoras” bile su 9. juna, kada je uplaćeno 74.100 eura na račun firme “Wincart investing corp”, takođe sa Djevičanskih ostrva, na račun trgovine elektronske opreme, a istog dana uplaćeno je i 101.240 eura za elektroniku firmi sa Paname.

Preduzeće “Agoras” registrovano je u CRPS-u 8. maja 2013. godine, a osnovna djelatnost je “posredovanje u prodaji raznovrsnih proizvoda”.

Pored Erjavšek, akcije posjeduje i Igor Gojnić, a ovlašćeni zastupnik firme, prema CRPS-u, je i Mladen Stojiljković.

Kompanija je u martu ove godine tražila da se promijene podaci u CRPS-u, jer je iz firme istupila Milena Đukić, a njeno mjesto zauzeo je Stojiljković, što je notirano u Službenom listu.

Lekić: Zbog tajnosti, nema informacija o provjerama

Direktor crnogorske Uprave za sprečavanje pranja novca Vesko Lekić kazao je da, zbog tajnosti, ne može da saopšti informacije o eventualnim provjerama “Agorasa” na zahtjev slovenačkih kolega.

Lekić

“Svaka takva informacija ima određen stepen tajnosti, pa se trećim licima ne odaju podaci, ukoliko to nije odobrila strana koja je tražila intervenciju ”, pojasnio je Lekić.

Radnica tvrdi da nikada nije vidjela nekog od vlasnika

U kancelarijama "Agorasa” u Baru reporter “Vijesti" zatekao je prošle sedmice jednu zaposlenu, koja je saopštila da je zadužena za održavanje prostora. Kazala je da nikada nije vidjela nekog od vlasnika, istakavši da je Erjavšek odavno u Sloveniji i da nema njen broj telefona i imejl, kao ni kontakte ostalih osnivača i zastupnika.

Ponudila se da proslijedi pitanja “Vijesti” na mejl adresu koja joj je ostavljena u kancelariji, za koju tvrdi da ne pripada direktorici.

Odgovori, međutim, do juče nijesu stigli novinarima "Vijesti”.

Galerija

Bonus video: