CPC će svim opštinama podnijeti zahtjeve za dodjelu placeva

Navodi se da je zatraženo od donatora u Crnoj Gori da pomognu episkopiju Crnogorske pravoslavne crkve u Argentini i argentinskoj dijaspori
14 komentar(a)
CPC, osveštanje, litija, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
CPC, osveštanje, litija, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 29.10.2014. 14:56h

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podnijeće svim opštinama zahtjeve za dodjelu placeva na kojima bi ta vjerska organizacija gradila eparhijske i parohijske domove.

Sveti Sinod CPC, mitropolit crnogorski Mihailo, razmotrili su pitanja u vezi izgradnje crkava i crkvenih objekata u Crnoj Gori i dijaspori.

Kako je saopšteno iz Kancelarije CPC, prisutan je bio i član Sinoda, episkop argentinski sa sjedištem u Buenos Airesu Gorazd, koji je upoznao Sinod o pripremama koje se vrše za početak gradnje saborne crkve u gradu Roka san Spenjo i kapele u Buenos Airesu.

"Ove dvije svetinje treba da budu stožer okupljanja crnogorske dijaspore u Argentini, zbog čega je njihova izgradnja posao od izuzetnog nacionalnog značaja", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je zatraženo od donatora u Crnoj Gori da pomognu episkopiju Crnogorske pravoslavne crkve u Argentini i argentinskoj dijaspori.

"Sinod je konstatovao i da su se barska, budvanska, kotorska i nikšićka opština oglušile o zahtjeve CPC za dodjelu placeva na kojima bi se izgradili eparhijski i parohijski domovi", kaže se u saopštenju.

Odlučeno je, kako se navodi, da se zahtjevi obnove u ovim i podnesu drugim opštinama.

Usvojen je izvještaj Komisije o formalnoj i materijalnoj pripremi za izgradnju crkve svetoga Ivana Crnojevića na Novom groblju na Cetinju i zadužena je crkvena administracija da pokrene postupak za izbor izvođača koji će graditi crkvu prema odobrenom projektu.

Bonus video: