LGBT Forum Progres: Nerad Ombudsmana prepoznali i evropski partneri

“Objektivan rad i izvještavanje je interes svih i nije prihvatljivo da bilo ko, iz inata, politikantskih ili privatnih interesa, podržava nerad Ombudsmana”
0 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 29.10.2014. 14:39h

LGBT Forum Progres poručio je da su evropski partneri kroz Izvještaj EK o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija prepoznali nerad Ombudsmana, stoga su apelovali na sve društvene aktere, posebno na poslanike, medije i organizacije civilnog društva, da pomognu i podrže kvalitetan i objektivan rad institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

“Objektivan rad i izvještavanje je interes svih i nije prihvatljivo da bilo ko, iz inata, politikantskih ili privatnih interesa, podržava nerad Ombudsmana”, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

U ovoj organizaciji podsjećaju da već četiri godine insistiraju da prioritet društvene pažnje treba biti obrazovanje, posebno redovni školski sistem, i povećana antidiskirimatorna krivičnopravna zaštita LGBT osoba.

“U izvještaju EK posebno je prepoznata neprijateljska nastrojenost prema LGBT zajednici koja je ostala široko rasprostanjena kao i da dalje postoji jaz između zakonskog usklađivanja i implementacije standarda ljudskih prava u datim okvirima i praksi”, navodi se u saopštenju.

LGBT Forum Progres posebno se angažovao da se unaprijedi kvalitet i objektivnost javnog izvještavanja ove institucije.

“U tom pogledu LGBT Forum Progres aktivno je učestvovao u radu Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore. Isključiva namjera je bila da se izvještaj o radu institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, za 2013. godinu, oslobodi brojnih manjkavosti, neistina i namjernog prikrivanja činjenica”,s toji u saopštenju.

Ova organizacija je crnogorskim poslanicima, zastupljenim u Odboru za ljudska prava i slobode, ukazala na neefikasnost Ombudsmana, nedjelotvornost antidiskriminatorne zaštite pred ovom institucijom, na odugovlačenje i potpuni nerad povodom podnijetih pritužbi zbog zaštite od diskriminacije, na netačne informacije navedene u izvještaju kao i na prikrivanje.

“Tim povodom, Ombudsman je, odmah po podnošenju, izdao i javno saopštenje. Međutim od tog trenutka do danas ništa nije preduzeto.Posebno je zabrinjavajuće da je kompletan taj slučaj, uz mnoge druge stvari, prikriven i nedostaje u godišnjem izvještaju. To je nesporno kao što je i nesporna činjenica da institucija Ombudsmana u praksi, u stvarnom svakodnevnom radu, ne poštuje tekovine Evropskog suda za ljudska prava”, ističe se u saopštenju.

U izvještaju EK o napretku Crne Gore, o intituciji Ombudsmana se navodi da je, uprkos sveopštem poprilično velikom broju zaposlenih, određen broj mjesta u odjeljenjima koji se bave pitanjima ljudskih prava i antidiskriminacijom poprilično ograničen, a različite pozicije ostaju upražnjene, uključujući dva od četiri zamjenička mjesta.

“Ovo podiže zabrinutost za kapacitete institucije da ispuni svoju široku nadležnost i da se efikasno bavi pritužbama. Jako malo povratnih informacija je dato o konkretnim slučajevima diskriminacije”, stoji u Izvještaju.

Bonus video: